Vad gör egentligen en frisör, en läkare, en klubbchef, en designer eller en kassörska på jobbet? Det fick eleverna på Thoren Framtid Hässleholm, Karlshamn och Älmhult veta då skolorna körde ”Career Day”.
– Det blev oerhört uppskattat, både av eleverna och föreläsarna, säger Bettina Gyllström, rektor i Karlshamn.
För två år sedan funderade Thoren Framtid i Hässleholm på hur man skulle kunna ta det verklighetsbaserade lärandet till nästa nivå.
Svaret blev ”Career Day” – där man bjöd in en mängd olika yrkesgrupper till skolan för att berätta om sina respektive jobb.
– Det står ju mycket i läroplanen om att vi ska ha ett verklighetsbaserat lärande och vi ska ju även ge eleverna en tro och drömmar om framtiden. Vi hade ju jobbat mycket med att bjuda in människor till skolan tidigare men med Career Day så kunde vi ta ett samlat grepp och göra en schemabrytande dag, säger rektorn Anne Henrichson.
Nu har konceptet spridit sig till fler skolor inom Thoren Framtid. Den 20 oktober arrangerade Hässleholm sin tredje upplaga av Career Day, och då hakade även Karlshamn och Älmhult på för första gången.
Och det blev en succé på alla tre skolor.
I Karlshamn fanns bland annat en lokförare, en spelutvecklare, en kantor, en läkare och en polis bland de 30 föreläsarna. Lokalradion sände direkt från skolan under dagen, eleverna pratade om Career Day både före, under och efteråt, föreläsarna var nöjda och ryktet om succén spreds till fler yrkesgrupper.
– Många elever fick aha-upplevelser om vad de ska bli när de blir stora, de fick inspiration inför sin prao och niorna inför gymnasievalet. Det var överhuvudtaget mycket snack om framtiden, yrkesval och kommande studier bland eleverna, säger hon. Sedan har faktiskt fått ett par mail efteråt där folk från arbetslivet hört om dagen och frågat om de kan få vara med en annan gång, säger Bettina Gyllström.
Även Älmhults Career Day uppmärksammades av lokalmedia och blev uppskattat av såväl föreläsare som elever.
– Vi hade bland annat brandmän, fastighetsmäklare, en egenföretagare, butiksanställda, en begravningsentreprenör och en designer för Ikea-katalogen på plats. Vi hade satt ihop fem olika paket med föreläsningar där vi blandade både yrkesgrupper och elever från olika årskurser. Föreläsningarna väckte en hel del tankar hos eleverna och de fick en ny bild, både positivt och negativt, av många yrken, säger Malin Johansson och tillägger:
– Det gick verkligen kanonbra och personalen hade ordnat det fantastiskt bra!
I Hässleholm fanns hela 38 föreläsare på plats under dagen och rektor Anne Henrichson ser många positiva aspekter med Career Day.
– Vi ska ju förbereda våra elever på framtiden och ge dem framtidsdrömmar. En ytterligare aspekt i att arrangera en sån här dag utformad som en mässa är ju att eleverna får träna sin valkompetens. Vilka föreläsare är jag som elev intresserad av att lyssna på och vilka yrken skulle jag vilja veta mer om?, säger hon.
I Karlshamn var en del av succén att involvera personalen i planeringen av dagen. Personalen delades in i grupper om två och fick sedan i uppdrag att fixa två föreläsare var.
– Det blev ett gemensamt ansvar och jag tror att det gjorde att lärarna kände mer delaktighet och engagemang. Vi fick mycket kredd från föreläsarna för att vi bjöd på kaffe, lunch och en liten goodiebag och många tyckte att vi hade en härlig skola och härliga elever. Personalen blev så stolt över all uppskattning och alla gick hem och kände ”shit vad grymma vi är”, säger Bettina Gyllström.