Hem SKOLNIVÅ Ny modell för livslångt lärande – Study Friday

Ny modell för livslångt lärande – Study Friday

Publicerat av: Redaktionen

Sveriges Ingenjörer presenterar tillsammans med sju lärosäten och sex bransch- och arbetsgivarorganisationer en helt ny modell för kompetensutveckling riktad till yrkesverksamma.

– Under namnet Study Friday har vi tagit fram förslag för en fördjupad och effektiv samverkan mellan lärosäten och företag med fokus på ingenjörers vidareutbildning.

Det här kan gynna både svensk konkurrenskraft och individens utveckling, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörer har samlat ett flertal lärosäten samt bransch- och arbetsgivarorganisationer som gemensamt ser behovet av nya och bättre möjligheter för kompetensutveckling under yrkeslivet.

Arbetet har mynnat ut i rapporten Study Friday – ett nytt förhållningssätt till livslångt lärande som föreslår en ny struktur för svenskt utbildningsväsende och näringsliv.

Några av förslagen:

  • Ny modell för livslångt lärande - Study Friday

    Ulrika Lindstrand – förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer

    antagningssystemen till kurserna utvecklas och det befintliga kursutbudet öppnas upp för fler

  • kurserna förläggs till en viss tid – exempelvis en viss dag i veckan – för att underlätta för den gemensamma planeringen och genomförandet för både individer, lärosäten och företag
  • möjligheten för företag att göra avdrag för investeringar i kompetens

– Ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, har uttalat att det livslånga lärandet har högsta prioritet. Den ambitionen ligger helt i linje med det vi tagit fram och vi söker nu samarbete med regeringen för att underlätta ett genomförande, säger Ulrika Lindstrand.

–  Sverige är ett ingenjörsland vars framgång i stora delar byggts av tekniska innovationer och konkurrenskraftiga företag.

Kompetens och kunskapspåfyllnad är helt centralt för att klara morgondagens utmaningar. Ett välfungerande livslångt lärande för ingenjörer minskar behovet av särskilda insatser vid omställning. Det säkerställer också att rätt kompetens finns när den behövs, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>