Hem NYHETER Härnösands kommun erbjuder blivande lärare att studera med lön

Härnösands kommun erbjuder blivande lärare att studera med lön

Publicerat av: Redaktionen

Bristen på utbildade och legitimerade lärare blir en allt större utmaning för Sveriges kommuner.

Nu inleder Härnösands kommun ett samarbete med Mittuniversitetet som innebär att de som vill bli lärare får möjlighet att studera med lön.

Blivande lärare får läsa grundlärarutbildning med inriktning mot grundskolans årskurs 4-6, NO och teknik, samtidigt som de arbetar halvtid som lärare.

– Det innebär att de kan studera med en lön på minst 18 000 kronor per månad, hela vägen till examen, säger Kenneth Svanemar Näslund på Härnösands kommun, som arbetar med satsningen.

Härnösands kommun erbjuder blivande lärare att studera med lön 2

De blivande lärarna jobbar tre dagar i veckan på en skola och studerar på distans de övriga två dagarna.

I Härnösands kommun är 20 procent av lärarna på högstadiet äldre än 60 år. För låg-, mellan- och högstadiet är 15 procent av lärarna över 60 år. Det är något högre än riket i genomsnitt där siffran ligger på 11 procent.

– Det innebär att nästan var femte lärare i Härnösand kan gå i pension inom några år. Tittar vi närmare på åldersstatistiken ser vi att utmaningen växer och blir större bara inom några år. Gruppen lärare som är mellan 50 – 59 år är ännu större än 60+ gruppen, säger Kenneth.

En studie som Håkansson/Danielsson gjorde 2013 för Skolinspektionen visar att lärarens kompetens är den viktigaste kvalitetsfaktorn för barns lärande. Att utbilda och sedan vidareutbilda lärare är otroligt viktigt för kvalitén i skolan. Det handlar om att utveckla lärares ämneskunskaper, läroplanskunskaper, pedagogiska kunskaper och utveckla förmågan att undervisa.

– Vill vi ha en bra och likvärdig skola i Härnösand i framtiden är det viktigt att vi arbetar aktivt med kompetensförsörjning och lockar fler att söka sig till yrket. Att alla barn får samma chans att lyckas i skolan är verkligen något vi måste sträva efter. Det är vi skyldiga framtida generationer tycker jag, säger Kenneth.

De som är med i kommunens och Mittuniversitetets satsning arbetar tre dagar i veckan på en skola. De andra två dagarna i veckan är utbildningsdagar. Utbildningen ges på distans.

Ansökan till programmet är öppen mellan den 15 mars och 15 april. Utbildningen och arbetet på skolan startar höstterminen 2019. Obehöriga lärare som redan idag arbetar i kommunen kan söka till programmet.

Vilsna akademiker får möjlighet att hitta rätt

Ytterligare en satsning som Härnösands kommun gör för att locka fler att bli lärare är samarbetet med Teach for Sweden. Teach for Sweden är en organisation som finansieras av utbildningsdepartementet, Wallenberg-företagen och Nordea. De erbjuder en väg för akademiker i bristämnen att utbilda sig till lärare samtidigt som de får anställning på en skola.

Härnösands kommun har tecknat ett avtal med Teach for Sweden för att försöka få fler behöriga lärare inom ämnena kemi och fysik. Avtalet innebär att två personer får möjlighet att under två år läsa pedagogik och ledarskap (KPU motsvarande 90 högskolepoäng), samtidigt som de arbetar på en skola. Upplägget är 80 procent på skolan och 20 procent studier.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>