Marinmuseum och Blekinge Museum har nominerats till Årets pedagogiska pris för det framgångsrika samarbetet kring äventyrspedagogik med världsarvsfokus under hösten 2024.
I motiveringen lyfter Föreningen för pedagogisk utveckling på svenska museer, FUISM, fram den pedagogiska metodens styrka:
”Äventyrspedagogik där allas insatser räknas! Världsarvsväktarna är ett lustfyllt analogt lärande i omväxlande lärmiljöer, där samarbete och reflektion är i fokus. Klimat, desinformation och konflikt är några perspektiv att samspela kring för att förstå sitt världsarv. Här får unga del i att bevara och skydda våra gemensamma världsarv genom att ta ägandeskap och mötas nationellt och lära av varandra. Ett musealt samverkansprogram där olika förutsättningar men gemensamma fokusområden stärker världsarvspedagogiken.”
Fredrik Karlsson, museipedagog på Marinmuseum, betonar vikten av att skapa engagemang genom upplevelsebaserat lärande:
– Genom äventyrspedagogiken ger vi barn och unga möjlighet att på ett praktiskt och lustfyllt sätt förstå världsarvens betydelse. Genom att arbeta tillsammans och reflektera kring viktiga frågor som klimat och desinformation blir historien levande och relevant för dem.
Charlotte Nordheim, publikchef på Blekinge Museum, ser nomineringen som ett kvitto på ett framgångsrikt samarbete:
– Att vi har blivit nominerade visar hur kraftfullt museisamarbeten kan vara när det gäller att utveckla pedagogiska metoder. Genom Världsarvsväktarna har vi skapat en modell där unga själva blir delaktiga i att bevara och förstå vårt gemensamma kulturarv.
Vinnaren av Årets pedagogiska pris utses av en jury under Sveriges Museers vårmöte i Jönköping den 8–9 april.
Marinmuseum i Karlskrona berättar det svenska sjöförsvarets historia från år 1522 till idag. I Ubåtshallen kan du ta del av den svenska ubåtshistorien genom flottans allra första ubåt Hajen från 1904, och gå ombord på en riktig ubåt från kalla kriget – HMS Neptun. I den vackra Galjonshallen finns världens kanske finaste samling galjonsfigurer, flera meter höga träskulpturer som en gång i tiden satt i fören på svenska krigsskepp.
Marinmuseum är en del av myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer – Sveriges modernaste myndighet 2023. I myndigheten ingår också Sjöhistoriska museet, Vrak – Museum of Wrecks och Vasamuseet i Stockholm, samt Järnvägsmuseet i Gävle.