För att försöka begränsa den globala uppvärmningen och sträva efter att nå Parisöverenskommelsens 1,5-gradersmål, har Ersta Sköndal Bräcke högskola anslutit sig till det nationella Klimatramverket för universitet och högskolor.
– Det är viktigt att alla i samhället är medvetna om och bidrar till att hejda den pågående klimatförändringen. Som högskola har vi en särskilt viktig roll i ett sådant arbete.
Med vår utbildning och forskning lägger vi grunden för framtidens samhälle och arbetsliv. Vi behöver därför gå i bräschen för frågor om hållbarhet, säger rektor Roger Klinth.
Klimatramverket är ett gemensamt ramverk för Sveriges universitet och högskolor i arbetet med att motverka klimatförändringar. Det beskriver hur universitet och högskolor bör förhålla sig till klimatomställningen, men det är upp till varje lärosäte att själv sätta upp mål och skapa åtgärder.
Det handlar om att se över tjänsteresor, avfallshantering, energianvändning med mera, men också om att utveckla utbildningarnas lärandemål.
– Vi kommer att lyfta hållbarhetsfrågan internt och ta fram en färdplan som handlar om hur högskolan kan begränsa vår klimatpåverkan och hur vi kan rusta våra studenter för att kunna bidra till ett hållbart och klimatsmart arbetsliv, säger Roger Klinth.
Klimatramverket har tillkommit på initiativ av universitet och högskolor med ambitionen att tydligt bidra till klimatomställningen i linje med Sveriges nationella och internationella åtaganden. Till 2030 ska de lärosäten som anslutit sig till Klimatramverket ha genomfört åtgärder så att de ligger i linje med med nationella och internationella klimatmål.