Efter att i pandemins tecken flyttat från Berns in i bara TV-rutan förra året undrar vi lite hur årets lärargala kommer att se ut.
Att TV-formatet består är klart och frågan är om det är så det kommer att förbli.
IT-pedagogen fick en pratstund med galans grundare Beata Kull inför den sjätte galan i ordningen och även höra lite av hennes tankar inför framtiden.
I ett pressmeddelande låter Beata oss veta att man i år fått in rekordmånga nomineringar vilket hon med rätta säger är ett häftigt bevis på att svenska elever verkligen uppskattar sina lärare. I samma pressmeddelande berättar att Mark Levengood, som leder galan tillsammans med Beata i år igen att:
”Det är ärofyllt att få prisa lärarna som sätter grunden för all kunskap i Sverige”. I år kommer Mark att kampera ihop med – förutom Beata Kull – bl a Janne Andersson -förbundskapten för fotbollslandslaget, Tusse – vinnare av melodifestivalen 2021, Keyyo – komiker och TV-personlighet, journalisten Mauri Hermundsson och entreprenören Gunilla von Platen.
Beata Kull berättar att det i år som sagt blir en gala i form av ett TV-program likt förra året med besök på de prisvinnande lärarnas skolor. Hon menar att det formatet är kul eftersom tittarna ges chansen att se lärarna in action på deras faktiska arbetsplatser.
På frågan om en riktig gala likt den som hölls 2019 på Berns är historia berättar Beata att det handlar om pandemin som är den enda orsaken till att ingen sådan gala hålls i år. Nästa år är förhoppningen att kunna vara tillbaka med en riktig gala men då i kombination med ett TV-program som liknar årets. Det finns stora fördelar med båda formaten, menar Beata Kull. En gala i ordets rätta bemärkelse har fördelen att lärare får – förutom att gå på riktig gala – träffas, prata, umgås och utbyta erfarenheter.
TV-formatet har å andra sidan en annan styrka. Lärarporträtten blir djupare och tittarna lär känna pristagarna på ett helt annat sätt. Beata hoppas och tror att inget längre ska sätta stopp för en ordentlig gala nästa år och det är bara för oss att hoppas med henne.
I år kommer man dock att vara begränsad till att besöka lärare på plats, ta tempen på lärarnas skolor och se lärarna tillsammans med elever. När jag nämner att det varit svårt att hitta information på nätet kring årets gala låter Beata Kull nästan lite ursäktande när hon säger att hon är den enda som jobbar fullt ut med galan och att marknadsföring med stora gester kanske inte varit högsta prioritet i år. Dessutom har TV4 – som i år sänder galan – inte varit så noga med att gå ut med en massa förhandsinformation eftersom pristagarna ska hållas hemliga till själva sändningen.
På frågan om det kommer att bli några spännande nyheter i år får vi veta att man kommer att dela ut ett pris i Janne Carlzons – SAS Janne ni vet – anda. Ett pris till årets eldsjäl. Beata Kull berättar också att det finns priser som inte delas ut i TV-programmet:
”Vi har redan delat ut priser till årets lärare i alla kommuner”, säger hon och tillägger. ”Galan sänds på onsdag men redan nu på lördag kommer årets mellanstadielärare att tillkännages”.
Beata Kull berättar att själva essensen av Lärargalan är ”lärarna i centrum”. ”Vi vill lyfta hela lärarkåren, och detta genom att eleverna får vara med och påverka och tycka till. Vi kommer att utse fyra lärarhjältar som representerar insatser som görs av läraryrket. Varje pristagare visar olika samhällsområden där tusentals lärare gör skillnad varje dag. Tillsammans visar pristagarna att deras arbete speglar ett samhälles välstånd, ekonomi och demokrati. Det är hos lärarna samhällets kretslopp börjar”.
Beata fortsätter med en fin liknelse: ”Som bin är kritiska för människans blotta överlevnad så är lärarna en kritisk del för människans fortlevnad och utveckling. Likt hur bina inte är en oändlig resurs är inte lärarna det heller. Vi måste därför värna om alla våra fantastiska lärare runt om i landet, ge dem de rätta verktygen och möjligheten för att utföra, likt bina, en livsviktig uppgift”.
Att det – som vi inledningsvis konstaterade enligt galans pressmeddelande kommit in rekordmånga nomineringar till årets gala är ett tecken på att Lärargalan inte bara är här för att stanna utan att den även växer. Eleverna som nominerat att i år främst lyft fram egenskaper som att inspirera i motgång, lyssna och anpassa.
”Elever runt om i landet är rörande överens om vad som utgör en bra lärare. Det som alla elever lyfter är att de har en lärare som betyder mycket för dem och som gjort skillnad”, säger Beata Kull.
Vilka vinnarna blir då? Ja, det får vi veta den 10:e november i TV4-play eller på Sjuan.
Mattias Lundqvist