Hem FORSKNING Dataspel som drivkraft ska få hemmasittare i sysselsättning

Dataspel som drivkraft ska få hemmasittare i sysselsättning

Publicerat av: Redaktionen

Högskolan i Skövde har fått medel från Europeiska socialfonden (ESF) för att genomföra ett treårigt innovationsprojekt.

Målet är att testa nya arbetssätt för att stötta unga dataspelsintresserade personer som har svårt att hitta en plats på arbetsmarknaden.

Dataspel som drivkraft ska få hemmasittare i sysselsättning

Det nya projektet Studio Ludum ska, med dataspel som drivkraft, få ungdomar aktiva i studier och ut på arbetsmarknaden.

I Sverige är sysselsättningsutvecklingen positiv. Bland unga har arbetslösheten inte varit så låg som för närvarade på många år. Samtidigt finns det unga kvinnor och män som inte påverkas nämnvärt av konjunkturen.

Bland de ungdomsgrupper som räknas upp som de som har svårast att komma in på arbetsmarknaden nämns unga med utländsk bakgrund, funktionsvariationer och de som inte har fullständiga gymnasiebetyg.

Gapet blir allt större mellan de som etablerat sig på arbetsmarknaden och de som står utanför. Studio Ludum, som det nya projektet heter, handlar därför om att hitta nya vägar för att långsiktigt förbättra möjligheterna för unga att etablera sig på arbetsmarknaden.

Spelintresset som motivation

– Syftet är att nyttja ungdomarnas engagemang kring spelintresset för att motivera dem att göra klart sina studier eller på andra sätt ta sig närmare arbetsmarknaden, säger Katrin Dannberg, projektledare och adjunkt i medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde.

Studio Ludum vänder sig till spel- och spelkulturintresserade tjejer och killar (15-24 år) som varken arbetar eller studerar. Projektidén tar avstamp i det arbete som gjordes i förstudieprojektet Spel som etableringsverktyg som genomfördes vid Högskolan i Skövdes dataspelsutbildningar under 2017. Det nya projektet är treårigt med en budget på drygt 42 miljoner kronor och leds av Högskolan i Skövde i samverkan med Skaraborgs kommunalförbund och fem kommuner i Skaraborg: Gullspång, Götene, Hjo, Skövde och Töreboda.

En spelifierad verksamhet som engagerar

– Konceptet går ut på att skapa en spelifierad verksamhet. Spelifiering handlar om att använda mekanismer som är vanliga inom spel, exempelvis tydliga regler och målsättningar som motiverar och belönar spelaren. I projektet kommer vi att använda den naturliga dragkraft som spel har för att skapa ett engagemang hos deltagarna, säger Katrin Dannberg vidare.

Projektet Studio Ludum inleds i augusti.

– Under hösten kommer vi bygga upp verksamheten och anställa personer som brinner för spel och har ett engagemang för att stötta de ungdomar som kommer bli deltagare i projektet, avslutar Katrin Dannberg.

Seminarium i Almedalen

Den 2 juli kl. 12.00 arrangerar Högskolan i Skövde ett seminarium i ämnet. Mer information här. 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>