Elever från Teknikum ska hjälpa och utbilda seniorer i it och digitala verktyg.
Satsningen är ett samarbete mellan gymnasieskolan, Växjö stadsbibliotek och äldreomsorgen för att ge stöd till invånare som vill lära sig att hantera en smart telefon eller en dator.
Elever som går El- och energiprogrammet på Teknikum kommer finnas på plats tre dagar i veckan på Stadsbiblioteket i Växjö. Tillsammans med bibliotekarierna kommer de att hjälpa invånare som behöver stöd och hjälp med frågor som rör it och digitala verktyg.
Förutom att finnas på plats ska eleverna hjälpa till att anordna föreläsningar och utbildningar i till exempel e-post, Officepaketet eller hur man skapar ett konto på sociala medier.
– Ett av bibliotekens uppdrag är att minska det digitala utanförskapet och det har vi jobbat länge med. Genom att vi nu startar ett samarbete med Teknikum får vi ännu fler möjligheter att hjälpa och stötta invånare som tycker det är svårt med till exempel datorer och smarta telefoner, säger Lina Holmér, bibliotekschef.
Företag och myndigheter ska också bjudas in till att hålla föreläsningar om sina specifika tjänster. Det kan till exempel handla om Internetbanken, Bank-ID eller e-tjänster hos Försäkringskassan och Migrationsverket.
– Vi vet att det finns grupper av invånare, framförallt seniorer som står utanför dagens digitala landskap. Förutom det praktiska stödet eleverna kan erbjuda ser vi fram emot mötena mellan personer i olika åldrar och från olika kulturer. Det tror vi verkligen kan ge ringar på vattnet och stärka både våra elever och våra invånare, säger Daniel Lundberg, rektor på Teknikum.
Det digitala stödet ska finnas på plats på Växjö stadsbibliotek på tisdagar, onsdagar och torsdagar varje vecka. Tre till fyra elever per gång ger stöd, där elever från årskurs tre fungerar som handledare.
Satsningen startar i januari 2022.