Kronoberg Skola satsar på skolmaten och går från matsal till skolrestaurang
Hem APPAR Kronoberg Skola satsar på skolmaten och går nu från matsal till skolrestaurang

Kronoberg Skola satsar på skolmaten och går nu från matsal till skolrestaurang

Publicerat av: Redaktionen

På Kronoberg Skola, där även Nordic International School Kronoberg ingår, är elevens kunskapsutveckling i fokus.

Bra lunch är en viktig förutsättning för att nå bästa möjliga studieresultat under skoldagen och därför görs nu en rejäl satsning på skolmaten och på miljön som den serveras i.

Efter höstlovet infördes ett nytt system där eleverna själva får bestämma hur deras egen unika lunchmeny ska se ut för veckan.

”Vi ger eleverna en helt ny matupplevelse på skolan och det gör vi dels genom att får möjlighet att välja sin mat, dels genom ny möblering som mer liknar en restaurangs, berättar Patrik Hallbäck, verksamhetschef kök och matsal inom Watma Education.”

Kronoberg Skola satsar på skolmaten och går från matsal till skolrestaurang

På Kronoberg Skola, där även Nordic International School Kronoberg ingår, väljer eleven sin egen lunchmeny

Allt sköts via en app och konceptet som redan finns på ett antal skolor inom Watma Education, som är huvudman för Kronoberg skola, har genererat en högre elevnöjdhet samt elever som har ork att prestera hela dagen.

Rent praktiskt beställer eleverna sin skollunch genom “Mitt Käk”-appen i vilken det dag för dag listas ett stort antal alternativ att välja mellan. En gång i veckan gör eleverna sin beställning inför kommande vecka och restaurangen vet redan då exakt hur många portioner de ska handla och laga för.

På de skolor inom Watma Education som redan har konceptet, kan man se att fler elever äter lunch varje dag samtidigt som skolrestaurangens miljöpåverkan minskar. Totalt kastas det omkring ca

30 000 ton lagad mat i Sveriges skolor varje år.

”Våra beräkningar visar att vi kan sänka vårt avfall med 60% om eleverna skolorna äter upp det vi beställt. Då har vi samtidigt råd att höja kvalitet på råvarorna vi köper in, utan att vi tummar på budgeten. Så om maten hamnar i magen och inte i soporna är vi alla vinnare, konstaterar Patrik Hallbäck!”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>