Västerbotten ger sig ut i rymden
Hem FORSKNING Västerbotten ger sig ut nu i rymden

Västerbotten ger sig ut nu i rymden

Publicerat av: Redaktionen

Umeå universitet och SLU är med i ett spännande rymdprojekt tillsammans med universitet och forskningsinstitut i Sverige och Finland.

En del i projektet är att sända upp en satellit i rymden som sedan kommer att cirkulera i omloppsbana över bland annat Västerbotten.

Välkommen på lansering av satelliten.

SLU och Umeå universitet bjuder in till gemensam presskonferens på Curiosum (Black box) onsdag den 1 december klockan 10.00. (Kom gärna några minuter innan)
Anmäl er här senast 30 november.

Satelliten KvarkenSat är designad av finska och svenska universitet och forskningsinstitut inom KvarkenSpaceEco-samarbetsprojektet.Den blir Kvarkenregionens första egna satellit och ska skjutas upp i rymden om drygt ett år.

Västerbotten ger sig ut i rymden

Illustration av satelliten KvarkenSat.

Projektet är nu i ett skede där det går att berätta mer om satelliten, samarbetet över Kvarken, vilken data satelliten kan samla in och hur det kan gynna exempelvis Västerbotten.

Presskonferens är hybrid och sker parallellt med presskonferenser i Kiruna, Vasa och Esbo. Första delen är därför digital men går att följa via storbildskärm på plats från Curiosum. Det kommer att finnas möjlighet för några frågor till deltagande vid de övriga orterna.

Under andra delen ges utrymme för intervjuer av närvarande forskare från Umeå universitet och SLU samt en aktör från skogsbranschen som kan berätta om vilka fördelar de ser med satelliten.

Det kommer även vara möjligt att titta på och fotografera en 3D-utskrift av satelliten.

Den digitala delen kommer att ges på engelska. Forskarna och aktörerna som är på plats i Umeå pratar svenska.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>