Barn från Bergsviken släpper barnbok
Hem SOMMARLÄSNING Barn från Bergsviken släpper ny internationell barnbok

Barn från Bergsviken släpper ny internationell barnbok

Publicerat av: Redaktionen

På fredag förmiddag var det fest på Piteå stadsbibliotek.

Barn från Bergsvikens förskola vimlade, fikade och hade roligt med allt ståhej runt boksläppet av en ny, internationell barnbok med barns egna berättelser.

Turid Åström och Lilly Andersson representerade Sverige med var sin berättelse.

Boken är framtagen i Erasmus+ projektet ”Varje barn har en berättelse” och innehåller berättelser från åtta barn från fyra olika länder; Sverige, Italien, Belgien och Estland. Boken ges ut i alla deltagande länder och är tryckt både på originalspråken och engelska.

Turid Åström tycker att det är jätteroligt att hennes berättelse har fått komma med i boken.

– Min berättelse handlar om fyra prinsessor som får komma på Rapunzels kalas. Och det är jag som är Rapunzel säger hon med ett stort leende.

Boken är ett roligt resultat av projektet som egentligen innefattar många fler delar. Grunden är dock att jobba med ett så kallat narrativt förhållningssätt i förskolan.

– Det handlar helt enkelt om att lyssna på barnen, fånga upp vad dom går igång på och sedan använda det i det pedagogiska arbetet, förklarar rektor Gitte Franzén.

Pizza som pedagogiskt verktyg

Lena Bäckström, Susanne Rensfeldt och Åsa Öhman är de förskollärare som jobbat praktiskt i projektet. De fångade upp att barnen ofta lekte restaurang och på den vägen skapades ”Mamma Mia Pizzeria”. Genom pizzerian har barnen bland annat fått göra menyer, skriva kokböcker, tillverka pizzatopping av tyg, garn och annat samt gjort egna pengar som man lärt sig räkna.

Förutom arbetet med pizzerian och själva barnboken har Lena, Susanne och Åsa tillsammans med sina utländska kollegor tagit fram en handbok på 300 sidor i narrativt förhållningssätt med metoder och verktyg för hur man kan organisera förskolans lärmiljö samt ett instrument för utvärdering och självbedömning.

– Det har varit väldigt givande att delta i projektet och kunna utbyta erfarenheter med kollegor från andra länder. Det finns både likheter och olikheter och vi har kunnat lära väldigt mycket från varandra, säger förskollärare Susanne Rensfeldt.

Mer om Erasmus+ och projektet:

”Varje barn har en berättelse” är ett treårigt projekt som startade september 2020 och avslutas i augusti 2023. Förutom Sverige med Bergsvikens förskola så har Italien, Belgien och Estland deltagit i projektet. Målet har varit att bygga upp ett narrativt förhållningssätt i förskolan samt främja samarbetet mellan förskolan och biblioteken.

Barn från Bergsviken släpper barnbok

Turid Åström är jätteglad över att se sin berättelse i tryck. Foto: Maria Fäldt

Partners:

  • Piteå kommun, utbildningsförvaltningen, Bergsvikens förskola
  • Comune di Imola
  • Elmer vzw, Bryssel
  • Tallin meelespea kindergarden
  • Alma mater studiorum- Universita di Bologna
  • Sweden Emilia Romagna network

Under EU:s förra programperiod deltog Piteå i totalt 80 partnerskapsprojekt inom Erasmus+ vilka innefattade fortbildning, erfarenhetsutbyte för pedagoger, olika skolutvecklingsprojekt samt elevutbyte. Det gör Piteå kommun till en av de bästa kommunerna i Sverige på att nyttja dessa möjligheter.

Under nuvarande programperiod har Piteå fått så kallad ackreditering för alla sina skolor och förskolor samt gymnasiet vilket ger ännu större möjlighet till deltagande i olika projekt och därigenom utvecklas som skolkommun.

Den nuvarande programperioden för Erasmus+ sträcker sig mellan 2021-2027.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>