När Mittuniversitetet för första gången står värd för den internationella forskningskonferensen ISDRS slår konferensen rekord.
För andra året i rad arrangeras konferensen digitalt och antalet deltagare kommer att fördubblas.
− Konferensen genomförs i juli och förberedelserna går nu in i sin mest intensiva fas och det är en stor och spännande utmaning att arrangera en digital konferens av den här omfattningen. I nuläget närmar vi oss 400 deltagare, vilket är dubbelt så många som vid fjolårets konferens, men vi hoppas att biljettförsäljningen ökar lite ytterligare eftersom vi i år också erbjuder endagsbiljetter, säger Hans-Erik Nilsson, dekan vid Fakulteten för natur, teknik och medier vid Mittuniversitetet.
Konferensen ISDRS arrangeras för 27:e gången och samlar forskare inom området hållbar utveckling från hela världen. Mittuniversitetet fick ta över värdskapet när den tilltänkta arrangören i Los Angeles tackade nej på grund av utmaningen med att arrangera ett digitalt evenemang under pandemin. De anmälda forskarna representerar i dagsläget 47 olika länder från nästan alla kontinenter. Forskare från låginkomstländer kan delta till ett rabatterat pris.
Temat för årets konferens är: Hur kan vi påskynda arbetet mot de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 i kristider? Under ISDRS-konferenserna lyfts många olika perspektiv på hållbar utveckling, såväl ekonomisk och social som miljömässig. ISDRS står för International Sustainable Development Research Society.
− Dagen innan den stora huvudkonferensen arrangerar vi också workshops för doktorander och det har varit ett väldigt stort intresse för att delta. 60 doktorander har anmält sig och får handledning av professorer och seniora forskare den 12 juli. Det är fler doktorander än någonsin tidigare, säger Volker Mauerhofer, professor och vetenskaplig projektledare för konferensen vid Mittuniversitetet.
Forskningskonferensen täcker tio olika temaområden med 32 olika spår. 400 forskningsartiklar ska diskuteras och presenteras. Totalt blir det närmare 50 sessioner som arrangeras i det digitala verktyget Zoom. Dessutom deltar 12 huvud- och paneltalare i programmets gemensamma sessioner. De tolv gästtalarna kommer från Asien, Europa, Nord- och Sydamerika samt Afrika. Bland namnen finns:
- Hans Brunynckx, direktör för den Europeiska Miljömyndigheten, EEA.
- Åsa Persson, forskningsdirektör och biträdande direktör vid Stockholms miljöinstitut.
- Jeffrey D. Sachs, chef för Center for Sustainable Development vid Columbia University, USA.
- Elizabeth M. Mrema, som leder arbetet kring FNs konventionen om biologisk mångfald.
- Jane Kabubo-Mariara, direktör för Partnership for Economic Policy och professor vid universitetet i Nairobi.
- Mark Elder, chef för forskning och publikationer vid IGES, Institutet för globala miljöstrategier i Japan.
Konferensen pågår i tre dagar, 13-15 juli, och sänds från en studio på Mittuniversitetets campus i Östersund. De flesta forskarna deltar via dator och håller sina föredrag på distans.