Hem PÅ GÅNG Nya Falkbergsskolan blir tillgänglig för alla

Nya Falkbergsskolan blir tillgänglig för alla

Publicerat av: Redaktionen

I höst börjar rivningen av Falkbergsskolan i Tullinge, Botkyrka kommun.

Höstterminen 2021 kommer de drygt 400 högstadieeleverna att flytta in i en ny, modernare skola. TOL Arkitekter har ritat den nya Falkbergsskolan.

– Eleverna kommer att få en ljusare skola anpassad för modern pedagogik. Den nya skolgården kommer att vara dubbelt så stor och kommer, till skillnad från tidigare, att vara tillgänglig för alla elever, säger Liselotte Olsson Westlund, VD på TOL Arkitekter.

Nya Falkbergsskolan blir tillgänglig för alla

Nya Falkbergsskolan länkas till matsalen från 50-talet.

Efter 60 år av verksamhet är Falkbergsskolan nedsliten och fuktskadad. Klagomål från personal och elever om dålig ventilation, otillräckligt isolerade klassrum och vattenläckor hade gjort behovet av förnyelse uppenbart.

I mars 2017 tog Utbildningsnämnden beslutet att riva den gamla Falkbergskolan och bygga en ny. Uppdraget att rita den nya skolan gavs till det Stockholmsbaserade arkitektkontoret TOL. För att undvika att behöva ta fram en helt ny detaljplan, vilket hade dragit ut på tiden, kommer den gamla skolans aula och matsal att bevaras.

Aulan var tidigare en biograf, så ambitionen är att konstnärlig utsmyckning, ljussättning och färgsättning möts i ett scenografiskt film-tema.
– En utmaning var att se till att de gamla lokalerna passade in i den nya skolan på ett naturligt sätt. För att skapa den nya skolentrén har TOL gjort en uppglasad gårdsbildning som binder samman matsal och bibliotek via en entrégalleria med vacker trätrappa till det övre planet, Liselotte Olsson Westlund.

En skola utan skor

Speciellt för den nya skolan är att den kommer att vara sko-fri. I anslutning till den ljusa entrén kommer det att finnas låsbara skåp för förvaring av utomhusskor. Utöver att underlätta städningen av skolan, i synnerhet under vinterhalvåret, är förhoppningen att detta kommer att skapa en lugnare atmosfär.
– Jag ser många fördelar med det här upplägget. Stämningen blir mjukare när elever och personal inte går runt med stora uteskor. Gränsen mellan ute och inne blir tydligare, vilket jag tror är bra för sammanhållningen på skolan, säger Anna-Lena Bergman, rektor på Falkbergsskolan.

Kompakt skola tillgänglig för alla

Genom att bygga skolan i två plan blir skolan mer energieffektiv än den tidigare, företrädesvis enplans-byggda, skolan. Förhoppningen är att skolan även skall utrustas med solceller på taket, vilket skulle göra skolan ännu mer hållbar ur ett miljöperspektiv. För att fördröja avrinning, samt skapa en omväxlande takmiljö, har TOL Arkitekter valt att använda det vattenupptagande materialet sedum. Materialvalet säkerställer en kontrollerad avrinning även vid kraftiga regnfall, men också kommer att tillskapa grönska i området. Genom att göra skolan kompaktare kan skolgården bli större, och kommer till skillnad från den gamla skolgården att vara tillgänglig för alla.
– I dag ställs mycket högre krav på tillgänglighet jämfört med hur det var när den andra skolan byggdes i slutet av 50-talet. Vi har sett till att både skolan och skolgården är lättillgänglig för alla elever, avslutar Liselotte Olsson Westlund.

I slutet av augusti offentliggörs vilket byggföretag som kommer att tilldelas uppdraget att genomföra projektet. Skolbygget är budgeterat till cirka 200 miljoner kronor och beslutet om uppdragstagare har föregåtts av en offentlig upphandling.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>