Tre föreläsningsdagar i tre städer med nära 1000 gymnasieelever i publiken.
Det är upplägget när yrkeshögskoleutbildningen The Game Assembly och LBS Kreativa Gymnasiet gör gemensam sak för att ge framtidens spelutvecklare en inblick i branschen.
På scen står spelutvecklare från framstående spelföretag som Massive, Dice och Avalanche Studios. Förra veckan arrangerades föreläsningsdagen i Stockholm inför 300 elever från LBS och IT-Gymnasiet, och nu väntar samma upplägg i Göteborg och Helsingborg där sammanlagt runt 650 elever väntas komma.
– Från LBS sida ser vi detta som ett sätt att öka våra elevers koppling till branschen och livet efter gymnasiet.
Att lyssna på framgångsrika spelutvecklare, och få en inblick i hur deras karriärer ser ut, får förhoppningsvis våra elever att bli än mer studiemotiverade, säger Lotta Krus, verksamhetschef för LBS Kreativa Gymnasiet.
Möjligheter efter studenten
Både The Game Assembly och LBS Kreativa Gymnasiet ingår i AcadeMedia, det gör även IT-gymnasiet vars elever också är inbjudna till föreläsningsdagarna.
– Det känns naturligt att vi hittar gemensamma plattformar eftersom vi ingår i samma koncern. Till Stockholm kom även elever från Örebro, Linköping och Nyköping. Syftet med samarbetet är att fler gymnasieelever ska få upp ögonen för branschen och se vilka möjligheter som finns efter studenten. Alla kan naturligtvis inte börja hos oss, så vi fokuserar mycket på branschen som helhet, säger Ann-Sofie Sydow, utbildningsledare på The Game Assembly.
The Game Assembly driver sin utbildning i Malmö och rankas som en av Europas ledande utbildningar inom spelutveckling. Under åren har man skapat ett stort nätverk, bland annat med tidigare elever, och det är detta nätverk som engageras under föreläsningsdagarna.
– Våra studerande går ofta vidare till de stora och ledande företagen i branschen och det är kul att de ställer upp på och berättar om sina val och yrken. En del yngre elever vet inte att de kan jobba med spel, de kanske inte har haft den närheten till yrkesverksamma spelutvecklare, så för många är detta nog en ögonöppnare, säger Ann-Sofie Sydow.
”Suddade ut många frågetecken”
Oscar Törnroth som läser spelgrafik på LBS i Linköping tycker att dagen i Stockholm var givande.
– The Game Assemblys föreläsning var mycket lärorik och ögonöppnande, den suddade ut många frågetecken som man hade kring vad man skulle göra efter gymnasiet, säger han.
Hans spelgrafiklärare, Mikael Eklund, tycker också att föreläsningsdagen i Stockholm var värdefull.
– Den bekräftade det som vi lärare förmedlar till eleverna när det gäller branschens förväntningar. Våra arbetsmetoder bekräftades också, vilket givetvis känns roligt. Eleverna var nöjda med dagen, de tyckte att den var givande och motiverande, säger han.
Efter föreläsningarna i Göteborg nu på torsdag ska dessutom alla spellärare från LBS olika skolor i Sverige träffas för att diskutera hur de kan vässa utbildningarna ytterligare.
– Det blir ytterligare en dimension i det här samarbetet. De ska prata om de ämnen och frågor som kommit upp under dagen och se vad av det som branschen lyfter fram som kan ges mer utrymme i undervisningen. Det blir en form av kollegialt lärande i direkt anslutning till eventet, säger Lotta Krus.