Öppenhet och transparens är viktiga ledord i dagens samhälle.
Det tar sig till exempel uttryck i fenomen som Wikileaks, Open Access och Wikipedia.
Men öppenhetsrörelserna har en baksida – de resurser som skapas i och med initiativen kan användas av odemokratiska krafter för egen vinnings skull.
Det menar Jan Nolin, professor vid Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås, som med kritisk blick tagit sig an att studera rörelserna som ett gemensamt fenomen.
– Egentligen är det ju flera rörelser som på en och samma gång pratar om öppenhet och transparens, och dessa har tidigare bara studerats var och en för sig.
Men samtidigt är de alla digitala rörelser, vilket gör att de alltmer blandas samman och bygger på varandra, berättar han.
– Det innebär att den information som tas fram på ett håll väldigt lätt kan blandas samman med information från en annan källa – på så sätt kan information och andra typer av resurser användas på helt andra sätt än vad som från början var tänkt, ibland med förödande konsekvenser.
Välkommen att lyssna på när Jan Nolin berättar mer om sin forskning om öppenhetsrörelser, under Forskarcafé vid Högskolan i Borås den 28 november.
Tid: 17:00 (caféet öppnar 16:30, högskolan bjuder på kaffe och fralla)
Plats: Sal M401, Sandgärdet, Högskolan i Borås
Anmälan behövs ej. Fri entré.