Yrkeshögskolan byggs ut och skapar nya möjligheter för den som är i behov av omställning eller kompetensutveckling.
Med 484 nya utbildningar är utbudet inom yrkeshögskolan nu större än någonsin. ”En snabb utbyggnad har skyndats på av den pågående pandemin”, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.
För tre år sen inleddes en omfattande utbyggnad av yrkeshögskolan. Utbildningsformen skulle på bara några år växa med närmare 50%. När pandemin förra året drabbade den svenska arbetsmarknaden beslutade riksdagen om ytterligare satsningar på yrkeshögskolan och årsramen utökades med 800 miljoner kronor.
– Yrkeshögskolan har en väldigt viktig roll att spela på arbetsmarknaden under de förhållanden som råder. De korta och skräddarsydda utbildningarna ger goda förutsättningar för dem som behöver utveckla sin kompetens eller byta karriär. Det är därför som utbyggnaden av yrkeshögskolan fortsätter, säger Thomas Persson.
Myndigheten för yrkeshögskolan tog under förra året emot 1482 ansökningar från utbildningsanordnare som vill bedriva YH-utbildning. Av dessa har 485 utbildningar och närmare 40 000 utbildningsplatser nu beviljats.
Ökat utbud inom alla utbildningsområden
Med de nya utbildningarna ökar nu utbudet av platser inom alla utbildningsområden. Antalet platser ökar mest inom områdena:
- Teknik och tillverkning
- Hälso- och sjukvård
- Data/IT
- Bygg, anläggning och fastighet
– De beslut vi fattar nu ska möta en mycket föränderlig arbetsmarknad. Vi följer kompetensbehoven nära och vågar prioritera. Skattemedlen ska användas där de behövs mest och till de utbildningar som bäst leder till jobb, säger Thomas Persson.
Sjukvården – ett prioriterat område
Ett område där kompetensbristen blivit extra synlig under året är sjukvården. Specialistundersköterskor, ambulanssjukvårdare och steriltekniker är några av de inriktningar där antalet platser ökar.
– Vi får tydliga signaler från sjukvården om en ökad efterfrågan av den kompetens yrkeshögskolan erbjuder. Därför är det bra att vi har möjlighet att bevilja fler utbildningar inom det här området, säger Thomas Persson.
Totalt beviljas 5600 platser på 13 olika utbildningsinriktningar inom hälso- och sjukvård. Utöver det beviljas även 1000 nya utbildningsplatser för vårdadministratörer och 245 för läkemedelstekniker.
Av utbildningarna inom hälso- och sjukvårdsområdet är så många som 62 procent på distans.
– Distansstudier gör det möjligt för fler att kombinera arbete och studier. Många av de studerande är yrkesverksamma inom sjukvården och då är det extra viktigt att vi erbjuder ett flexibelt studieupplägg, säger Thomas Persson.