Stiftelsen Trygga Barnen öppnar 90-konto
Hem HÄLSA Stiftelsen Trygga Barnen öppnar nu 90-konto

Stiftelsen Trygga Barnen öppnar nu 90-konto

Publicerat av: Redaktionen

Genom stödchattar, gruppträffar och utflykter stöttar Stiftelsen Trygga Barnen unga som växer upp i familjer med missbruksproblematik.

I samband med de senaste årens kriser har problemet intensifierats och nu öppnar stiftelsen ett 90-konto för att skapa nya insamlingskanaler.

– Vi tar vid där samhället inte räcker till och försöker att hjälpa de som många har svårt att nå. Idag behövs våra insatser mer än någonsin, säger Malin Böhmer, generalsekreterare Stiftelsen Trygga Barnen.

Redan före pandemin for över 320 000 barn i Sverige illa på grund av sina föräldrars missbruk. Hur siffran har utvecklats sedan dess är inte statistiskt fastlagt, men de som arbetar med frågorna vet att antalet alltid ökar under kriser och för Stiftelsen Trygga Barnen är det uppenbart att problemet har vuxit.

– Alkoholism och drogmissbruk är en folksjukdom som är ständigt närvarande, men vi har sett att det ökar i kriser och vi märker en stor skillnad jämfört med före pandemin. Så många barn och unga som hör av sig nu har vi aldrig varit med om tidigare. Det är en väldigt allvarlig utveckling, säger Malin Böhmer.

Samtal på barnens premisser

Sedan 2010 stöttar Stiftelsen Trygga Barnen barn till föräldrar som missbrukar genom stödsamtal, gruppträffar och olika typer av aktiviteter. Stödsamtalen sker främst genom den sociala medier-plattformen Snapchat som är populär bland ungdomar och erbjuder barnen möjligheten att vara anonyma. De anställda som chattar med barnen har genomgått en utbildning i pedagogiskt bemötande och har själva erfarenhet av att växa upp i miljöer som präglats av missbruk.

– Samtalen är helt styrda av barnen och de kan handla om alltifrån en klump i magen på grund av sina föräldrars festande till att någon har rymt hemifrån och behöver hjälp. Vi finns där som en livlina och stöd i en tuff situation, säger Malin Böhmer och lägger till:

– Genom våra cirka 80 volontärer, som vi kallar hjältar, kan vi nå ut och stötta barn runtom i landet. Sedan arrangerar vi också fysiska träffar för de som vill komma ifrån sin vardagstillvaro och träffa andra som lever i liknande situation.

Öppnar 90-konto för att bredda verksamheten

Stiftelsen Trygga Barnen anordnar återkommande gruppträffar och aktiviteter för barn i Stockholmsområdet. Ibland handlar det om utflykter i samband med skollov och andra gånger kan det var sammankomster under högtider som jul- eller midsommarafton. Målet är att utöka träffarna till andra delar av Sverige och det är en av anledningarna till att Stiftelsen Trygga Barnen valde att öppna ett 90-konto hos Svensk Insamlingskontroll.

Stiftelsen Trygga Barnen öppnar 90-konto– Vi har kommit ganska långt i Stockholm och vill nu erbjuda samma stöd i andra delar av landet, men för att göra det behöver vi ekonomiskt stöd och för att engagera allmänheten finns ingen bättre kanal än ett 90-konto. I Sverige är det en kvalitetsstämpel och på många sätt ett en förutsättning för att bedriva ett seriöst insamlingsarbete. Vi är väldigt glada över att ha öppnat det och har stora förhoppningar om att det ska stärka oss som organisation, avslutar Malin Böhmer.

Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt

Varje år ska organisationer med 90-konto skicka in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>