Den 18 april stänger Universitets- och högskolerådet (UHR) anmälan till höstens högskoleutbildningar på Antagning.se.
Hur många som anmäler sig står klart dagen efter. Men redan nu vet UHR att alltför många väljer bort högskolestudier – en stor del ser inte ens fortsatta studier som ett möjligt alternativ för framtiden.
UHR har regeringens uppdrag att främja högskolestudier och se till att alla som vill och kan klara av högskolestudier ska kunna göra ett välinformerat val. Men social bakgrund och kön påverkar val av utbildning. Alltför många väljer bort högskoleutbildning, särskilt de som kommer från studieovana hem.
– Om vi ska kunna bredda rekryteringen till högskolan måste vägledningen nå alla redan på grundskolan, säger Ulf Melin, generaldirektör vid UHR.
UHR har i rapporten Utbildning går i arv undersökt svenska folkets inställning till högre utbildning. Rapporten visar bland annat att dagens vägledning på grund- och gymnasieskolor är otillräcklig och når elever från studieovana hem i lägre utsträckning. De elever med föräldrar som har högskoleutbildning får sannolikt denna information hemifrån istället.
För att bredda rekryteringen till högskolan rekommenderar UHR tre åtgärder:
- Vägledningen måste börja tidigt i grundskolan och fortsätta i gymnasieskolan.
- Vägledningen bör vara obligatorisk så att den inte väljs bort.
- Vägledningen bör förstärkas på de orter där det är mer ovanligt att ungdomar går vidare till högskolestudier.
Sverige behöver nu ett nationellt grepp kring studievägledningen för att säkra den framtida kompetensförsörjningen. Skolverket anger hur vägledningen bäst går till, men kommunerna har inga egentliga incitament att följa dessa råd.
– Regeringen bör se till att följa upp så att studie- och yrkesvägledningen når målen i både grundskola och gymnasium, säger Ulf Melin.