Rektor Martin Hellström är en av fyra ledarkrönikörer i lokaltidningen för Trollhättan och Vänersborg – TTELA.
I slutet av juli var det dags för nästa krönika: Den mänskliga faktorn – nyckeln till framgång!
Första gången jag hörde om Trollhättan var i samband med SAAB:s 50-års-jubileum. Då läste jag i en tysk motortidning om bilarna från Trollhättan som beskrevs som djärva i sin design och utrustade med en hel del tekniska finesser och innovationer.
Ändå kunde man inte riktigt förstå hur det var möjligt att Erik Carlsson ”på taket” både 1962 och 1963 kunde vinna Monte Carlo-rallyt med en Saab 96 över Citroën, Porsche, Mercedes och många andra väl motoriserade bilar! Reportaget om SAAB:s otroliga framgång i denna biltävling slutade med orden: Det berodde inte på bilen!
Kanske kan man ana den tyske reporterns kränkta stolthet bakom dessa rader. Men bortsett från det, ligger det något intressant i orden ”Det berodde inte på bilen!” – nämligen att tekniken allena inte är avgörande för framgång.
Tekniken är oerhört viktig, inte minst i en biltävling, men det är ändå människan som är den avgörande faktorn. Människan och hennes förmåga att hantera tekniken kan göra henne till vinnare. Det är den mänskliga faktorn i samspel med tekniken som är nyckeln till framgång. Även om det vanligtvis hänvisas till den mänskliga faktorn enbart så fort någonting gått snett.
Vi lever i en tid med hög tro på tekniken. Automation, robotisering, digitalisering och artificiell intelligens (AI) blir allt mer självklara inslag i vår tillvaro.
Vi tror att det kommer att lösa våra problem, till exempel inom vården. Det kan bli så, men det är inte människorna som ska anpassa sig till tekniken utan tekniken ska användas för att underlätta för människan och ge förutsättningar för ett bra och hållbart liv. Det är oss själva det ankommer på, det är även våra konstnärliga och humanistiska färdigheter som är av vikt för vår kreativitet och medmänsklighet. Vår unika förmåga att anpassa oss till förändring. Och vår intuition.
De mänskliga förmågorna i samklang med tekniken gör oss till starka spelare, till vinnare som Erik Carlsson ”på taket” eller Greta Molander och Pat Moss. Dessvärre är det ju mindre känt att Monte Carlo-rallyt sammanlagt vunnits fyra gånger med en Saab.
Två gånger på damsidan inom Coupe des Dames: 1952 av Greta Molander (Saab 92) och 1965 av Pat Moss (Saab 96). Tekniken är ingen ”manlig” domän och det borde inte vara så att kvinnor idag är underrepresenterade i de tekniska utbildningarna på alla nivåer. Vi behöver all kompetens och så många perspektiv som möjligt för att göra den mänskliga faktorn till ett vinnande koncept!