Det finns egentligen bara en dag på hela året när de flesta är extra uppmärksamma på vad de läser och ifrågasätter sanningshalter och källor.
Den första april! Resten av året litar man i allt större utsträckning på det som står i tidningen och på nätet utan att reflektera över avsändare, sanningshalt och syfte.
I dagens digitala värld ska allt gå så snabbt att vi inte hinner tänka färdigt. Den som är först vinner. Vi delar okritiskt vidare länkar som vi hittar i sociala medier utan att känna till källan eller upphovspersonens syfte med att sprida informationen.
Många tänker alldeles för sällan på hur något är vinklat och hur den andra sidan, som inte finns representerad i texten, ser ut.
När historier snabb sprids som en sanning blir källkritik alltmer viktigt, både i skolans alla ämnen och på vår fritid. Unga behöver tidigt lära sig att kritiskt granska det som de läser för att själva kunna fatta genomtänkta beslut.
I Tänk först – dela sen! ges tips på hur man kan integrera ett källkritiskt arbetssätt i undervisningen. Boken bygger på intervjuer med bland annat forskare, lärare och bibliotekarier som delar med sig av goda exempel.
Boken vänder sig i första hand till alla som arbetar med barn och ungdomar, som lärare, bibliotekarier eller fritidsledare, men det är lika mycket en bok för föräldrar eller för den som är intresserad av hur dagens medielandskap förändrats och hur det påverkar oss.
Johanna Lundeberg är journalist och språkvårdare. Hon har skrivit guiden Användarvillkoren som ingen läser (Internetstiftelsen 2015). Hon strävar efter att göra svåra ämnen enkla även för den som inte är så insatt, och hon anlitas också för att hålla kurser och föreläsningar för både små och stora grupper.