Är ditt barn redo för skolstart? – Testa nu barnens syn hemma med boken ”När fantasin försvann”
Hem HÄLSA Är ditt barn redo för skolstart? – Testa nu barnens syn hemma med boken ”När fantasin försvann”

Är ditt barn redo för skolstart? – Testa nu barnens syn hemma med boken ”När fantasin försvann”

Publicerat av: Redaktionen

Trots synkontroller inom barnhälsan upptäcks inte synfel hos två av tre barn med synnedsättning innan de börjar i skolan.

För de barn som inte får hjälp kan det innebära koncentrationssvårigheter, motoriska utmaningar och begränsade sociala kontakter.

Därför har Synoptik tagit fram barnboken ”När fantasin försvann”, som kan hjälpa föräldrar att själva upptäcka eventuella synfel hos sina barn.

I dagarna börjar över 120 000 barn i Sverige förskoleklass. Det är många praktiska förberedelser som förväntas av föräldrar. Men hur är det med synen? Många föräldrar känner inte till de vanligaste tecknen på synfel hos barn, och tyvärr upptäcks problemen bara hos ett av tre barn som har någon form av synfel innan de börjar skolan.

– Det är inte helt lätt för föräldrar att upptäcka synfel hos barn. Barn är många gånger väldigt duktiga på att anpassa sig till sin förmåga och de vet inte om de ser bra eller dåligt. Därför är det viktigt att föräldrar och personal som arbetar med barn känner till tecken på synnedsättning. Om vi kan öka kännedomen om de vanligaste tecknen har vi kommit väldigt långt, säger Hadjer Aldudjaili, legitimerad optiker på Synoptik.

Viktigt att upptäcka synfel tidigt
För att föräldrar ska kunna upptäcka tecken på synfel hos sina barn, har Synoptik tagit fram barnboken ”När fantasin försvann”, ett resultat av ett flerårigt forskningsprojekt som initierades av Synoptikfonden. Boken innehåller underhållande ögonövningar som hjälper dig som förälder att upptäcka om ditt barn kan behöva ett syntest. Till sin hjälp för att lösa uppgifterna får barnen bland annat använda 3D-glasögon och trollstav som följer med boken. Dessutom lyfter boken nio tecken som kan varsla om någon form av synnedsättning och som föräldrar bör vara uppmärksamma på i barnets vardag.

Är ditt barn redo för skolstart? – Testa nu barnens syn hemma med boken ”När fantasin försvann”– Oupptäckt synnedsättning kan begränsa barnets utveckling och inlärning i skolan så väl som det kan skapa socialt utanförskap. Därför är det mycket viktigt att identifiera synproblem så tidigt som möjligt. Det finns även studier som visar att barn som får hjälp tidigt kan få tillbaka en fullgod syn när ögat fortsätter att utvecklas om rätt synhjälpmedel sätts in i tid, säger Hadjer Aldudjaili.

Boken ersätter inte en undersökning hos optiker eller ögonläkare.

Den ska användas som ett roligt och underhållande verktyg för att se om barnet visar tecken på synproblem. Vid indikation på detta bör BVC eller skolhälsovården kontaktas för barn under 8 år. För barn över 8 år ska en optiker kontaktas som kan utföra synundersökning för att klargöra om barnet behöver undersökas ytterligare.

Boken är kostnadsfri och finns tillgänglig i alla Synoptiks närmare 150 butiker.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>