Hem POLITIK Barnombudsmannen leder kunskapslyft för barnets rättigheter.

Barnombudsmannen leder kunskapslyft för barnets rättigheter.

Publicerat av: Redaktionen

Barnombudsmannen har fått i uppdrag av regeringen att genomföra ett kunskapslyft om barnkonventionen riktat mot statliga myndigheter, landsting och kommuner för att öka kunskapen om barnets rättigheter.

Barnombudsmannen ska erbjuda stöd i deras arbete och säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i den dagliga verksamheten.

Sedan Sverige ratificerade FNs konvention om barnets rättigheter, den så kallade barnkonventionen, ska barns bästa vara vägledande för all myndighetsutövning. Det finns fortfarande betydande brister i myndighetsutövning som rör barn, det ser Barnombudsmannen dagligen i sitt arbete.

– Kunskapslyftet behövs och kommer att göra skillnad. Beslutsfattare i myndigheter och på lokal och regional nivå fattar varje dag beslut som har stor påverkan i barns liv. Med större kunskap om barns mänskliga rättigheter och om hur barn görs delaktiga och informerade ökar kvalitén och besluten blir bättre, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

Barnombudsmannen leder kunskapslyft för barnets rättigheter.

Regeringen har identifierat otillräcklig kunskap som en av de bidragande orsakerna till att det brister i tillämpningen av barnets rättigheter. Barnombudsmannen har därför fått ett regeringsuppdrag att under tre år genomföra ett kunskapslyft för berörda myndigheter, kommuner och landsting.

I uppdraget ska Barnombudsmannen öka kunskapen om barnets rättigheter på både nationell, regional och lokal nivå samt hur dessa ska omsättas i praktiskt användning för barns bästa.

Ytterligare ett antal myndigheter som arbetar med frågor som direkt och indirekt berör barns rättigheter kommer också få i uppdrag att analysera och utveckla hur deras arbete stämmer med barnkonventionen i sina respektive verksamhetsområden.

De statliga myndigheter som vid sidan av Barnombudsmannen ingår i kunskapslyften är Socialstyrelsen, Migrationsverket, Statens Institutionsstyrelse, Statens skolverk, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd samt Myndigheten för delaktighet.

Uppdraget löper under åren 2017 till och med 2019.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>