Att ens barn ska råka ut för en olycka eller sätta något i halsen är många föräldrars stora oro.
Eftersom små barn tillbringar nästan lika mycket tid på förskolan som i hemmet är det viktigt att såväl förskolelärare som föräldrar är utbildade i hur man ska agera om olyckan är framme.
En ny undersökning från Trygg-Hansa visar dock att var femte förskolelärare aldrig blivit erbjuden utbildning i hjärt-lungräddning och första hjälpen.
Trots att en av fyra förskolelärare har varit med om ett sjukdoms- eller olycksfall bland ett eller flera barn inom förskolan där kunskaper inom första hjälpen eller hjärt-lungräddning har behövts, har var femte förskolelärare aldrig blivit erbjuden utbildning för att kunna hantera en sådan situation. Av dem som blivit erbjudna en utbildning uppger sex av tio att det var mer än ett år sedan de senast utbildades. Det visar en ny undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa presenterar idag.
– Att ha kunskaper i hjärt-lungräddning och första hjälpen för barn kan vara livsavgörande, det borde vara en självklarhet att kurserna upprepas med jämna mellanrum så att deltagarna återkommande får en chans att öva praktiskt. Att var femte förskolelärare aldrig blivit erbjuden utbildning är uppseendeväckande, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Trygg-Hansas undersökning visar att drygt sju av tio förskolelärare önskar utbildning i första hjälpen och hjärt-lungräddning för barn en gång varje år eller oftare. Nio av tio förskolelärare skulle känna sig säkrare i sin yrkesroll om de återkommande fick gå en utbildning. Forskning från Karolinska Institutet visar att ny information i minnet försvinner snabbt om man inte repeterar. Allra mest minns man om man repeterar informationen eller övningen upprepade gånger kort efter inlärningstillfället och sedan fortsätter återkommande med allt glesare intervall*.
– Om olyckan väl är framme går det väldigt fort, då gäller det att ha övat praktiskt för att man ska veta vad som behöver göras. Osäkerhet leder tyvärr ofta till passivitet vilket gör att trygghet i sin egen kunskap kan hjälpa till att rädda liv. Jag uppmanar både förskolelärare och föräldrar att utbilda sig i hjärt-lungräddning och första hjälpen, säger Alexandra Gahnström.
Närmare var tionde förskolelärare uppger att de inte vet vad de ska göra om ett barn sätter i halsen och har ett totalt luftvägsstopp. Av dem som inte blivit erbjuden en utbildning i första hjälpen och hjärt-lungräddningar svarar närmare var tredje att det beror på att det inte har prioriterats inom den verksamhet där de arbetar, medan fem procent inte har haft tid och var tredje uppger att det beror på att de har gått en utbildning på ett annat ställe.
Sedan 2015 samarbetar Trygg-Hansa med utbildningsföretaget Life in Mind för att, genom kurser och instruktionsfilmer, möjliggöra att fler svenskar utbildas i hjärt-lungräddning och första hjälpen.