Hem EVENT Yngst var bäst i prestigefylld tekniktävling

Yngst var bäst i prestigefylld tekniktävling

Publicerat av: Redaktionen

I helgen vann Maria Montessori-skolans sjätteklassare regionfinalen i den prestigefyllda tekniktävlingen First Lego League (FLL).

Tolv lag från olika skolor, med elever från årskurs sex till nio, möttes i Göteborg för att tävla mot varandra i bland annat programmering och marknadsföring.

– Klassen var uppdelad i team som specialiserade sig på de olika grenarna. Alla grenar var kopplade till tävlingens tema, som i år var Animal Allies, berättar Lena Härstedt, klasslärare för klass sex och matte- och NO-lärare på Maria Montessori-skolan i Lund, som ingår i Pysslingen Skolor

– Förutom marknadsföring och programmering poängsattes också forskning, teknisk presentation och samarbete. Klassens arbete på temat är hur grodor och paddor i Skåne hotas av trafiken, säger hon.

Flera av grenarna genomfördes gemensamt, där eleverna från de deltagande skolorna arbetade sida vid sida för att deras lag skulle få så hög poäng som möjligt.

Yngst var bäst i prestigefylld tekniktävling

Forskningsgrenen och den tekniska presentationen redovisades däremot avskilt där domarna ställde frågor till eleverna om deras forskningsresultat.

– I marknadsföringsgrenen fick eleverna berätta om den produkt de designat för att skydda groddjuren från att bli överkörda när de korsar bilvägar för att nå fram till sjöar och vattendrag. Produkten är så väl genomtänkt att Länsstyrelsen i Skåne län blivit intresserade och vi kommer att träffa dem i december för att presentera klassens design, säger Lena Härstedt.

Tävling som gav mersmak

Tävlingen var öppen för klasser i årskurs sex till nio, och Lena Härstedts elever var yngst på plats. En av dem, Anton Sandström, berättar om hur det kändes när de fick veta att de vunnit den första deltävlingen.

– Den första grenen var programmering och när vi fick veta att vi hade högst poäng av alla i den så fick vi självförtroende inför de andra deltävlingarna. De andra var ju så mycket äldre än oss, men tack vare vår programmering kände vi att vi ändå hade en chans, säger han.

Det här är första gången en klass från Maria Montessori-skolan deltar i FLL, men enligt Lena Härstedt är det inte den sista.

– Det har verkligen gett mersmak. Framför allt har det varit ett fantastiskt samarbete mellan mig, eleverna och deras föräldrar som har gjort att vi har kunnat delta. Det har varit kämpigt men jag tror att det är tack vare ett starkt samarbete som vi har lyckats så bra, berättar hon.

Förberedelserna inför tävlingen har tagit mycket tid, men har varit en del i matte- och NO-undervisningen.

– Eleverna har dessutom lärt sig mycket mer än det som i vanliga fall ryms i undervisningen. Entreprenörskap och laganda är exempel på områden där eleverna utvecklats.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>