Hem SKOLNIVÅ Tre av fyra föräldrar tycker att barn borde få lära sig mer om privatekonomi i skolan

Tre av fyra föräldrar tycker att barn borde få lära sig mer om privatekonomi i skolan

Publicerat av: Redaktionen

Svenska föräldrar tycker att skolan kan göra mer för att lära barn och unga om privatekonomi.

Det visar en undersökning från Intrum, där hela tre av fyra föräldrar (76 procent) svarar att barn och unga borde få lära sig mer om hur man tar hand om den egna ekonomin under skoltiden.

Tre av fyra föräldrar tycker att barn borde få lära sig mer om privatekonomi i skolan

Den 25 – 31 mars pågår Money Week, en global temavecka för att uppmärksamma barns och ungas kunskaper i privatekonomi. Intrums årliga konsumentundersökning European Consumer Payment Report visar att svenska föräldrar anser att skolan har en viktig roll att fylla på området.

Hela 76 procent av föräldrar med barn under 18 år i hushållet svarar att man tycker att barn borde få lära sig mer om privatekonomi i skolan, och 59 procent tycker att skolan har ett stort ansvar att utbilda unga i ämnet.

– Att som ung få ordentlig koll på frågor som kreditköp, vanliga hushållskostnader och sparande ger en bra start i livet, och förutsättningar för att planera sin framtid på bästa möjliga sätt. Undersökningen visar att en majoritet av svenska föräldrar tycker att skolan kan spela en större roll för att ge alla elever den här kunskapen, säger Fredrik Backman, vd Intrum Sverige.

Drygt hälften av föräldrarna (55 procent) svarar också att de önskar att de själva hade fått lära sig mer om privatekonomin under skoltiden.

Samtidigt svarar merparten av de föräldrar som har medverkat i undersökningen att de själva försöker lära sina barn hur man hanterar pengar på bästa möjliga sätt. Nära åtta av tio, 78 procent, uppger att man försöker lära sina barn om hur man tar hand om hushållsekonomin.

– I dag finns kreditköp och lån bara ett klick bort från och med 18-årsdagen, vilket gör det viktigare än någonsin att ha kunskap om begrepp som avbetalningar och effektiv ränta. Vi tror att det finns all anledning att se över möjligheten att införa mer privatekonomi på schemat, för att säkerställa att alla unga ska få samma grundläggande ekonomiska kunskaper, avslutar Fredrik Backman.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>