Hem NYHETER Regeringen beslutar om översyn av svenskämnena

Regeringen beslutar om översyn av svenskämnena

Publicerat av: Redaktionen

Goda kunskaper i svenska är viktiga för alla som bor i Sverige.

Nu ger regeringen Skolverket i uppdrag att göra en bred översyn av ämnena svenska som andraspråk och svenska.

Regeringen beslutar om översyn av svenskämnena 3

– Språket är en nyckel till utbildning, jobb och att vara en del av det svenska samhället. Alla elever ska mötas av höga krav och förväntningar, och ges goda möjligheter att lära sig bra svenska, oavsett bakgrund.

Därför har regeringen beslutat att en översyn av svenskämnena ska göras, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Flera rapporter visar att dagens svenskundervisning inte fungerar tillräckligt bra. Det finns kvalitetsproblem i ämnet svenska som andraspråk och bristen på utbildade lärare är ett stort problem.

Det råder också otydlighet kring vilka elever som ska läsa ämnet svenska som andraspråk. Därtill är kurs- och ämnesplanerna inte utformade för undervisning av nybörjare i svenska språket.

För att stärka utbildningen i svenskämnena och komma tillrätta med problemen ska Skolverket nu se över ämnena svenska som andraspråk och svenska, inklusive regleringen av dessa, samt föreslå de förändringar som behövs för att alla elever ska nå goda kunskaper i svenska. Regeringen kommer därefter att ta ställning till Skolverkets förslag.

Uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2021.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>