Pedagogen Giovanna Pradenas förklarar det svenska skolsystemet för Saadia och Fatimah från Somalia.
Ett möte på Start Stockholm förbättrar förutsättningarna för nyanlända elever inför skolstarten. Det ger skolan en bild av elevens kunskaper och vårdnadshavarna blir stärkta i sin roll. Nu sprids modellen från Järva till hela Stockholm.
Pedagogen Giovanna Pradenas lägger fram en illustration som visar det svenska skolsystemet framför Saadia och Fatimah. De kommer från Somalia och har precis flyttat till Sverige med sin familj.
– Vad vill ni bli?
– Läkare.
– Jurist.
Giovanna Pradenas nickar och ber dem fundera på hur man gör för att nå dit. Lugnt och metodiskt går hon sedan igenom vägen från förskolan till högre studier, och vad som krävs på varje nivå. Under ett möte på tre timmar hinner Start Stockholms personal skanna av vilka kunskaper eleverna har med sig i matematik, SO, NO, modersmålet och engelska samt informera om hur svensk skola fungerar.
– Sedan sammanställer vi en rapport som skickas till skolan, säger Giovanna Pradenas.
Rapporten ger skolan en bild av vilka kunskaper eleverna har med sig sedan tidigare, samt ge en fingervisning om hur studiehandledning på modersmål kan ge bäst effekt för elevens lärande.
Verksamheten har byggts upp i Järva under tre år. Från hösten 2015 sprids modellen och kommer att omfatta 51 grundskolor. På sikt ska man träffa alla nyanlända elever som ska börja i en kommunal grundskola i Stockholms stad.
– Vi fokuserar på vad barnen har med sig och kan, inte på vad de inte kan, förklarar Fanny Rosenblad. Hon är utvecklingsledare på Start Stockholm och möter ofta vårdnadshavarna, som också kommer till Start Stockholm.
– Vi försöker hjälpa dem att fortsätta vara vårdnadshavarna i Sverige och bekräfta deras värde. Vi talar om rättigheter och skyldigheter samt ger information om hur skolan fungerar och vad de kan göra för att hjälpa sina barn.
På sikt kommer fler skolor än i dag behöva ta emot nyanlända elever, bland annat på platser där boenden för ensamkommande barn öppnar. I samband med att Start Stockholm utvidgas bildas en ny enhet för nyanlända elever inom grundskoleavdelningen. Enhetschef blir Ingalill Hägglund som tidigare var rektor på Rågsveds grundskola.
– Först och främst kommer jag att fokusera på att få igång Start Stockholm på södra sidan av staden och bygga relationer till skolorna där, men även inventera vilka behov av kompetensutveckling och stöd som finns.