Skolstart - så pratar du med din dotter om första mensen
Hem HÄLSA Skolstart – bästa tips att pratar med din dotter om första mensen

Skolstart – bästa tips att pratar med din dotter om första mensen

Publicerat av: Redaktionen

Vardagsrutinerna har gjort sin återkomst och skolan är i full gång.

För många unga tjejer kommer skolstarten inte bara innebära nya kunskaper utan också även nya upplevelser och kroppsliga förändringar.

Skolan är en plats där många är med om sin första mens, vilket kan vara både jobbigt och spännande. INTIMINA har samlat några tips på hur du som förälder kan förbereda din dotter inför den första mensen på bästa sätt.

Skolstart - så pratar du med din dotter om första mensen

För många kommer skolstarten inte bara innebära nya kunskaper utan också även nya upplevelser och kroppsliga förändringar. Så förbereder du din dotter inför första mensen.

Första mensen kan upplevas olika. Det kan uppkomma känslor av skam, förvirring och en uppgivenhet kring att växa upp. Men mensen kan också vara någonting att känna sig stolt och exalterad över. Det kan vara svårt att som förälder veta hur man bäst förbereder sin dotter på att tackla de fysiska och psykiska förändringarna som hon kan komma att genomgå det kommande läsåret. För att underlätta samtal kring mens har intimhälsovarumärket INTIMINA samlat sina fyra bästa tips.

– INTIMINA jobbar med kvinnor i alla stadier, från första mensen till klimakteriet, och första mensen är en stor milstolpe för många tjejer – en resa vi vill vara del av. Vi vill att mens ska ses som någonting naturligt – eftersom det är precis vad det är. Som varumärke har vi ett ansvar att göra vad vi kan för att avdramatisera mensen och kan vi hjälpa till att öppna upp för samtal redan innan första mensen har vi kommit långt, säger Jenny Peura, marknads- och kommunikationschef för INTIMINA.

Fyra tips för att göra första mensen till en positiv upplevelse:

Prata om mens i tid
Det är viktigt att förbereda din dotter inför de förändringar som kommer ske framöver. Ju tidigare ni kan ha en öppen och naturlig konversation om mens, desto större chans är det att hon är förberedd, accepterande och förväntansfull inför de förändringar kroppen kommer genomgå. Kom dock ihåg att alla är olika bekväma och att du själv vet bäst hur du pratar med din dotter om ämnen som kan upplevas som känsliga.

Fira första mensen
Många älskar att bli firade. Period Parties är en trend som växt på senare år, där mensen firas med tårtor och röda ballonger. Är detta du tror att din dotter skulle uppskatta kan du förbereda henne på att det kommer bjudas på en fest hemma
när första mensen kommer, förutsatt att hon är bekväm med det. Det gör att det
blir större chans att första mensen blir en kul grej.

Skapa ett mens-kit
Ha en mysig shopping-dag där ni tillsammans köper allt som kan behövas till första mensen. Köp en fin necessär och fyll med olika mensskydd och små saker som din dotter tycker om, kanske en ansiktsmask och favoritgodis. Att förbereda ett mens-kit tillsammans öppnar upp för konversation på ett roligt sätt och innehållet kan bli någonting man längtar efter att få använda. Det kan även vara en bra idé att skapa ett mindre nöd-kit att ha med i skolväskan, även om mensskydd ofta finns i skolan kan det vara bra med ett eget kit för din dotter ska känna sig säker.

Låt barn vara barn
En del unga längtar efter att få växa upp medan det är ångestfyllt för andra. Åldersnoja är någonting vanligt och accepterat bland vuxna, men få tänker på att unga också kan känna dessa känslor. Det kan därför vara bra att poängtera att man är samma person både innan och efter sin första mens. Trots att mens är ett tydligt tecken på att man växer upp kan livet fortsätta precis som vanligt

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>