Hur ska mormor – och många ändra med för den delen – klara den digitala resan in i framtiden?
Eva Söderström är biträdande professor vid Högskolan i Skövde och sitter inne med några av svaren.
De ger hon vid vårens andra populärvetenskapliga café på Högskolan, onsdagen den 19 februari. – Jag vill hjälpa de många människor som idag riskerar att hamna i utanförskap på grund av den nya tekniken och få dem att känna ett ”innanförskap”, säger Eva Söderström.
Vårt samhälle blir mer och mer digitalt och utvecklingen är som en resa som förändrar människors liv. Men många äldre – och även andra – kan inte tillräckligt för att kunna följa med på resan.
– I Sverige ska digitaliseringen av offentlig sektor snabbas på och vi är duktiga på att dra nytta av dess möjligheter. Allt fler uppgifter kräver digitala verktyg som en telefon, surfplatta eller dator för att kunna utföras. Samtidigt står hundratusentals svenskar utanför det digitala samhället. Jag tror att det finns sätt att öka dessa människors möjligheter till den kommunikation som nätet erbjuder, säger Eva Söderström.
Hon är biträdande professor i Informationsteknologi vid Högskolan i Skövde och forskar i huvudsak om digitaliseringens effekter i samhället samt på informationssäkerhet. I somras diskuterade hon den här frågan vid ett seminarium i Almedalen. Lösningen för att många äldre ska lära sig och våga ta till sig den nya tekniken är undervisning, säger Eva Söderström.
– För de äldre handlar nyttan av den digitala tekniken först och främst om två saker. Dels sociala aspekter, som att exempelvis hålla kontakten med släktingar och bekanta via Skype och sociala medier. Dels om e-tjänster, som banktjänster och vårdtjänster.
Även om man har tillgång till tekniken, finns det många hinder i vägen för att den ska användas, Det handlar inte minst om kunskapsbrist och teknikrädsla, menar Eva Söderström.
– Här vet vi av försök vi gjort att utbildning kan minska rädslan för digital teknik, och i viss mån stärka självförtroendet. Med utbildning vågar man mer. Eller som en av våra deltagare i utbildningen uttryckte det – ”det kanske inte är så farligt att trycka på knapparna och försöka”.
Onsdagen den 19 februari 2020.
Kl. 18.30 – 20.30.
Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110.
De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. Under våren 2020 planeras en föreläsning i månaden till och med april.
De populärvetenskapliga caféerna är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.