Enligt läroplanen ska förskolan vara likvärdig och stimulera alla barns språkutveckling.
Detta ställer höga krav på pedagoger och innebär att de behöver olika slags pedagogiska verktyg.
För att underlätta för pedagoger att bemöta de krav som läroplanen ställer på förskolor gällande språkutveckling lanserar ILT Inläsningstjänst TAKK- och teckenspråksfilmer till bilderböcker i Polyglutt. Produktion och lansering kommer ske under 2018.
TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation eller tecken som stöd) används som ett komplement när hörande personer behöver extra stöd till det talade språket och bygger bland annat på de tecken som används i det svenska teckenspråket.
Teckenspråket är ett eget visuellt språk med egen grammatik och betraktas därför som ett sjätte minoritetsspråk i Sverige. Teckenspråket används främst för personer med nedsatt eller ingen hörsel, talsvårigheter eller vissa funktionshinder.
TAKK och teckenspråk underlättar för barn med försenad tal- och språkutveckling och barn med särskilda behov av extra stöd. Genom att kommunicera med TAKK och teckenspråk i förskolan får barn ytterligare ett språkligt redskap. TAKK-filmer används på förskolor då det adderar fler sinnen vilket kan öka barns intresse för det talade språket. Det används också för att stimulera barns tidiga språkutveckling.
I Polyglutt kommer TAKK och teckenspråk implementeras i form av filmer.
Dessa bilderböcker kommer innehålla både text, bild, ljud och en aktör som tecknar.
”Vi vill bidra till att fler barn får chansen att utveckla sitt språk i förskolan och med TAKK och teckenspråk kan vi göra det. Det är också något som har varit efterfrågat hos våra kunder och det känns väldigt bra att snart kunna erbjuda TAKK- och teckenspråksfilmer i Polyglutt”, säger Camilla Bengtsson, produktägare Polyglutt.
”Det finns barn på varje förskola som behöver TAKK som stöd för att förstå och kunna uttrycka sig. Med TAKK-filmer i Polyglutt kommer tillgången på böcker att öka väsentligt för dessa barn och det kommer att bli enklare för både barn och personal att lära sig fler tecken. Språket och det man vill säga förstärks med TAKK, vilket kommer att gynna barnens språkutveckling”, säger Jenny Thulemark, IT-samordnare och specialpedagog, Tingsryds kommun.