Hem EVENT ​Delta på hälsoretreat hemma i vardagsrummet

​Delta på hälsoretreat hemma i vardagsrummet

Publicerat av: Redaktionen

Många har hört talas om företeelsen retreat.

Retreatdeltagarna åker ofta iväg i grupp till en stillsam plats för att meditera, yoga och lära känna sig själva bättre.

Men kan man delta på ett retreat hemma i sitt vardagsrum? I höst kan man det!

Under fyra söndagar kommer skrivpedagogen Ingrid Hedman och stress-och avspänningspedagogen Mikael Reuterberg arrangera ett digitalt hälsoretreat i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

​Delta på hälsoretreat hemma i vardagsrummet

Ingrid Hedman och Mikael Reuterberg håller i det digitala hälsoretreatet.

Ingrid Hedman, diplomerad skrivpedagog, journalist och redaktör, och Mikael Reuterberg, stress-och avspänningspedagog, kost- och hälsocoach samt certifierad yogalärare har tillsammans hållit i olika former av retreat sedan år 2014.

Under hösten 2018 arrangerade de sitt första hälsoretreat med helande skrivande ute i Stockholms skärgård. Succén var ett faktum.

– Deltagarna fick under dessa intensiva men ändå avkopplande dagar gå in i en skön bubbla och ta hand om både kropp, själ och sinne.

Just kombinationen av avslappningsövningar med härligt välgörande hälsomat och den mer filosofiska och kreativa delen med skrivande uppskattades särskilt. När vi läste alla de positiva utvärderingarna förstod vi att vi skapat ett väldigt lyckat koncept, säger Ingrid Hedman.

Oron i samhället skapar behov av lugn och balans
I år fick dock Ingrid och Mikael ställa in hälsoretreatet på grund av coronapandemin. Då började de fundera på att istället hålla retreatet på webben.

– Vi tänker, att om det är någon gång som man verkligen behöver få verktyg till att skapa ett lugn och en balans såväl fysiskt som mentalt, och känna ljus och gemenskap, är det nu, efter månader i isolering och oro i samhället. Så i oktober kör vi igång med första retreatet online, och det känns jättekul att vi gör det i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan! Säger Ingrid.

Yoga, meditation, välgörande mat och helande skrivande
De fyra söndagarna kommer att handla om att släppa stress och oro genom lugna yoga- och meditationspass tillsammans med Mikael. Mikael kommer även att leda matlagningslektionerna, som han i god tid skickar ut en inköpslista med ingredienser inför. Under dessa sessioner kommer deltagarna att få lära sig laga enkla, välgörande, kulinariska vegetariska och veganska måltider.
Ingrid kommer att hålla i retreatets skrivdel, det helande skrivandet. Här kommer deltagarna att göra ett antal skrivövningar som syftar till att lära känna sig själva på djupet, bearbeta sorger och svårigheter i det förflutna samt att blicka framåt, hitta livskraften och konkretisera drömmar och mål inför framtiden.

Retreat med hjälp av digitala verktyg
Under retreatet kommer Ingrid och Mikael att använda det digitala mötesverktyget Zoom, som är gratis att ladda ner och lätt att använda. De kommer att ge tekniskt stöd till dem som behöver det och bjuda in till ett ”testmöte” dagen innan för att se till att alla är med online och förstår hur det fungerar.
Mellan retreatgångerna kommer deltagarna kunna kommunicera med varandra och med Ingrid och Mikael via en sluten Facebookgrupp. Men detta är precis som allt annat helt frivilligt.

Alla är med på sina egna villkor
– Vi vill betona att man inte behöver ha några som helst förkunskaper i varken yoga, matlagning eller skrivande för att kunna delta i vårt retreat. Alla är med på sina egna villkor och allting som vi gör är självklart frivilligt, säger Ingrid.

Hon avslutar med att lyfta fram det positiva med ett digitalt retreat:

– Fördelarna är att vi anordnar detta i en tid då vi bör hålla fysisk distans till varandra, särskilt de som är i en riskgrupp. Att gå en webbkurs är ett perfekt sätt att träffas säkert och tryggt och få uppleva gemenskap trots att vi inte befinner oss i samma fysiska rum.

Datum: 4 oktober, 25 oktober, 15 november, 6 december
Tid: kl. 10-18
Plats: Online via det digitala mötesverktyget Zoom
Ledare: Ingrid Hedman, diplomerad skrivpedagog, journalist och redaktör, och Mikael Reuterberg, stress-och avspänningspedagog, kost- och hälsocoach samt certifierad yogalärare
Pris: 1495 kronor
Anmälan: https://www.sv.se/avdelningar/sv-stockholm/kurser/halsoretreat-med-helande-skrivande—-distans-356078/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>