Hem FORSKNING ​Digital forskning för framtiden – KB söker ny it-kompetens

​Digital forskning för framtiden – KB söker ny it-kompetens

Publicerat av: Redaktionen

Kungliga biblioteket (KB) är en rik källa till forskning om allt från litteratur till film.

För att möta den ökade efterfrågan på digitalt material söker biblioteket nu flera nya nyckelkompetenser inom it-området.

​Digital forskning för framtiden – KB söker ny it-kompetens

KB är Sveriges nationalbibliotek och har till uppgift att samla in, beskriva, bevara och tillhandahålla allt som publiceras i Sverige. Det handlar om såväl böcker, reklam och tidningar som tv-program, skivor och filmer.

Bibliotekets samlingar är en viktig källa för forskningen, som i allt större omfattning efterfrågar digitaliserat material.

KB arbetar löpande med att göra så mycket som möjligt av materialet digitalt tillgängligt – ett arbete som nu kommer att stärkas ytterligare.

– Målet är att erbjuda tjänster som ger likvärdig tillgång till de digitala samlingarna för att på så sätt skapa förutsättningar för forskning och högre utbildning i hela landet. Nu förbereder vi en ny generation av visningsgränssnitt som ska förenkla tillgången, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

KB får in allt mer material som redan från början är publicerat i digital form. Det ökar kraven på att kunna bevara både detta material, och det som har digitaliserats, på ett långsiktigt hållbart sätt. Därför måste den digitala infrastrukturen stärkas.

– Vi behöver ersätta gamla lösningar som skapar hinder för utveckling. KB:s nya satsning innebär en modernisering och en ökning av kapaciteten i de system som samlar in, lagrar och tillgängliggör samlingarna. Det gör att vi fullt ut kan dra nytta av teknikens möjligheter i utvecklingen av nya tjänster. Till exempel genomför vi en särskild satsning på ett skalbart systemstöd för digitalisering, säger Ingemar Thun, avdelningschef för Avdelningen för informationssystem.

Vill du jobba på KB?

Just nu finns flera nya tjänster att söka, som spelar en nyckelroll i vårt kommande utvecklingsarbete. Under våren kommer ytterligare några tjänster utlysas, bland annat en dataanalytiker samt specialister inom metadata och digitalt bevarande.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>