I måndags var det dags för årets lärargala. Den fjärde i ordningen sedan starten 2016.
Eventet vars syfte är att lyfta lärare och lärares status.
Ni kanske känner till historien. Hur då 20-åriga Beta Kull som student i USA inspirerades av den respekt för läraryrket som fanns i det stora landet på andra sidan Atlanten.
Ur den inspirationen föddes lärargalan – ett event där lärare som åstadkommit något extra tilldelas priser i olika kategorier såsom årets mellanstadielärare, årets högstadielärare, årets gymnasielärare, årets värdegrundare m m.
Det hela började 2016 då galan hölls på Nalen för att sedan flytta till Berns där den numer hålls.
För två år sedan var det visst en talare under galan som förutspådde att ”snart är vi på Globen”. Det kan ses som en liten överdrift men visst – galan har vuxit. I år samlades 430 personer på Berns. 300 nominerade lärare samsades om utrymmet med lärargalans styrelse, kända personer, talare, underhållare, sponsorer och tilltänkta sponsorer.
Årets galamoderatorer var Mark Levengood och Beata Kull. Levengood visade med sin fingertoppskänsla för hur man vandrar mellan humor och allvar utan att bli vare sig stel eller tramsig varför han är som klippt och skuren för den här typen av uppdrag. Från scenen varvades små filmklipp med prisutdelningar och artistunderhållning.
Efter galan pratade vi med en mycket nöjd Beata Kull och gav henne frågan – apropå Globen – hur mycket till lärargalan kan växa. Henens svar blev att det finns förhoppning om att den ska växa. Trycket är stort och det vore kul att kunna bjuda in fler lärare. Så många lärare som gör skillnad är nominerade och önskan är ju att så många som möjligt av dem kan vara med. Beata ville också framhålla hur oerhört nöjd hon var med årets gala med orden: ”Alla lärare gjorde sig så bra på scenen, talarna och gästerna – ja alla var bra. Det går inte att vara annat än nöjd efter en sådan här kväll”.
Åsa Jansson, projektledare för galan uttryckte sig lite tydligare angående galans framtid och passade samtidigt på att hylla Beata Kull som en stor visionär som uträttar stordåd. ”Visst kan galan växa, egentligen hur mycket som helst”, svarade Åsa på vår fråga och fortsatte med att belägga det: ”Vi har fått neka jättemånga som velat vara med och komma in, platserna går i första hand till lärarna och så ska det vara men att det finns ett tryck som visar på att lärargalan kan växa är alldeles tydligt”.
Precis som Beata Kull var Åsa Jansson väldigt nöjd med måndagskvällen. Hon menade att det var svårt att hitta saker som kunde gjorts annorlunda men tog ändå upp att i och med att det i år är en TV-sänd gala har vi fått göra vissa mindre kompromisser. ”Lärargalan vill vara en röst i samhällsdebatten”, sade Åsa. ”Ett led i det är att galan TV-sänds och då får man vara beredd att kompromissa lite så att det också kan bli bra TV”.
En annan nöjd röst vi talade med tillhörde Linda Nyberg f d marknadschef på Apoteket som nu arbetar på Flarie – en av lärargalans partners. Flarie har utvecklat en underhållningsplattform som tillhandahåller en gratis-app. I appen finns 800 000 registrerade svenskar som spelar spel sponsrade av varumärken som lärargalan och pressbyrån. Genomslaget verkar vara överväldigande då 10 000 av årets 30 000 nominerande elever har valt att göra det i Flarieappen.
IT-Pedagogen passade också på att tala lite med en av de nominerade lärarna, Andreas Ohlsson som undervisar i matematik, SO och svenska på Galären i Karlskrona. Andreas besök på galan i måndags var hans första. ”Det känns pirrigt och förväntansfullt att vara här”, sade han fyllde på med att det samtidigt kändes lite ensamt då han var ensam från sin skola på galan. Andreas uttryckte att han ser galan som ett jättekul initiativ. ”Bland allt negativt som sägs och skrivs om skolan idag är det viktigt att man uppmärksammar det faktum att det finns väldigt många bra lärare i vårt land”, menade han.
Avslutningsvis känns det lägligt att höja galans höjdpunkt. När Förintelseöverlevaren Emerich Roth i samband med utdelning av priset ”årets värdegrundare” fick frågan: Vad tror du att det kommer sig att det finns så mycket våld och ondska i världen svarade han: ”Det finns många anledningar men jag skulle vilja lyfta en – okunskap”.
Frågan är om det går att i en mening göra bättre PR för lärargalan som företeelse, för skolan i allmänhet och för historieämnet i synnerhet. Mitt svar blir – Nej, det Emerich Roth sade i måndags kväll är det ultimata argumentet för skolan och för lyftandet av kunskapsförmedlande lärare.
Av: Mattias Lundqvist
Fotnot: Lärargalan TV-sänds av Svt den 1 december. Av respekt mot TV-sändningen har IT-pedagogen lovat att inte avslöja några vinnare.