Hem EVENT Bibliotopia 2018 – konferensen om bibliotekens framtid

Bibliotopia 2018 – konferensen om bibliotekens framtid

Publicerat av: Redaktionen

På onsdag är det dags igen för Bibliotopia, en heldagskonferens om biblioteksutveckling.

I år är intresset större än någonsin och programmet bjuder på en rad spännande föreläsare som kommer och diskuterar bibliotekens framtida möjligheter och utmaningar, både ur ett nationellt och internationellt perspektiv.

Den 11 april samlas drygt 350 engagerade bibliotekarier och politiker i Trollhättan, Folkets Hus för att delta på konferensen. Programmet kommer bland annat att ta upp biblioteket ur ett internationellt IFLA-perspektiv, om bibliotekens urval och inköp och fällande JO-domar, om bibliotekariens arbetsmiljö och om biblioteket som interkulturell arena.

– Det är väldigt roligt att så många vill komma till Trollhättan och diskutera bibliotekens framtid! Många bibliotekschefer ser Bibliotopia som viktig kompetensutveckling, så de tar med sig hela personalen, vilket också är ett av konferensens mål.

Det är positivt att få en gemensam upplevelse och en gemensam utgångspunkt i sitt utvecklingsarbete, säger Eva Fred, projektledare och konsulent på Kultur i Väst.

Bibliotopia 2018 – konferensen om bibliotekens framtid

Bland föreläsarna ser vi bland andra religionshistorikern Jeanette Ohlsson Carlborg som kommer ta upp frågor om kulturmöten och kulturskillnader. Torbjörn Nilsson från IFLA Governing Board pratar om utmaningarna som biblioteken står inför med tanke på den nya digitala informationsmiljön och Rudolf Antoni om kulturens betydelse för såväl den enskilda människan som för hela städer och regioners utveckling.

– Vi vill att programmet speglar viktiga frågor som biblioteken står inför för att uppfylla lagen om bland annat globalisering, om bibliotekens neutralitet och om kulturmöten där mångfald är smartare än enfald, fortsätter Eva.

Även i år lockar konferensen förväntansfulla deltagare från hela landet.

– Vi som arbetar på Trollhättans Stadsbibliotek är väldigt glada att få vara med och arrangera Biblioptopia i Trollhättan. Det är en viktig konferens för biblioteken, kulturen och demokratin. Det är också positivt att det är rekordmånga anmälda och att det kommer bibliotekspersonal från flera delar av landet, säger Ann Marberg, bibliotekschef för Trollhättans Stadsbibliotek.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>