På måndag den 29 oktober börjar Läslovet, en vecka då alla i skolåldern – från förskoleklass till gymnasiet – kan ta del av kreativa och inspirerande aktiviteter landet över.
Läslov är som ett grävlingsgryt, det har många ingångar.
Vi tror att alla kan hitta sin egen väg till läsningen, berättandet och skrivandet.Utforska de hundratals aktiviteter som äger rum landet över vecka 44 på www.läslov.se/kalendarium.
Under vecka 44 förändras Sverige. Från norr till söder vrids och vänds det på allt vad läsning kan vara. Bibliotek är beredda. Bokhandeln och livsmedelsbutiker bullar upp med böcker. Många till specialpris, veckan till ära. Restauranger har böcker för de yngsta läsarna.
Många av evenemangen sker på oväntade platser. Författare dyker upp och poeter, rappare och skådespelare – alla som på ett eller annat sätt arbetar med ord.
LÄSLOV vecka 44 är ett unikt läsfrämjande samarbete genom Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag.
Några höjdpunkter under 2018 års Läslov:
Spökspårvagnstur i Göteborg med Bokförlaget Opal
Tisdagen den 30 oktober, mellan 13.00-15.00, bjuder Bokförlaget Opal in alla skräckförtjusta barn (och vuxna) till en spårvagnstur genom Göteborg, medan skräckdrottningen Lena Arro läser spökhistorier från nya boken Linje 15 till Rannebergen (illustrerad av Filippo Vanzo). Boken är en samling spökhistorier som hålls samman av en gastkramande berättelse som utspelar sig på en av Göteborgs spårvagnar. Under turen bjuds det på fika och det kommer finnas möjlighet att köpa boken till bra signeringspris.
Riddarholmens Läslovsfestival
Den 2–3 november arrangerar Storytel, Rabén & Sjögren och B. Wahlströms sin allra första läslovsfestival i förlagshuset på Riddarholmen i Stockholm. Träffa några av de mest populära författarna, var med på workshops, läs, lyssna och lek. Besök bokbutiken och botanisera bland förlagens barnböcker eller köp hem ett exemplar av läsplattan Storytel Reader. Bland de medverkande författarna finns bland annat Elias och Agnes Våhlund (Handbok för superhjältar-serien), Cecilia Forss (Fislandet) och Jujja Wieslander (Mamma Mu-böckerna).
Polarbibblo – Din bok kommer
Under Läslovet öppnar Biblioteken i Norrbotten ett särskilt digitalt lånekort för de som bor i Norrbotten. På det Läslovskortet kan barn i åldern 6–18 år i Norrbotten låna en hemlig bok och få den hemskickad till sin postlåda. I år utökas satsningen till 287 utskickade böcker. Barnen får ge bibliotekarien ett antal ledtrådar genom att svara på frågor på http://polarbibblo.se/.
Egmont och Pressbyrån – Bamse tolkas av John Ajvide Lindqvist Lagom till Läslovet har Egmont och Pressbyrån tagit hjälp av den prisade författaren John Ajvide Lindqvist att tolka Bamse-serien Nina i knipa. John Ajvide Lindqvist har omvandlat Nina i knipa till en 30-sidig novell, riktad till barn mellan 8–10 år. Genom omvandlingen till novell visar författaren att serieberättelsen innehåller samma dramaturgiska element och teman som mer advancerad litteratur. Specialalbumet och novellen kommer att finnas till försäljning i Pressbyråns butiker under vecka 44. Skolor kan också via Pressbyråns hemsida beställa materialet med tillhörande lärarhandledning.
Bok Happy Meal Bok Happy Meal är ett samarbete mellan McDonald’s alla restauranger och Läsrörelsen, där det under en månad varje år sedan 2001 ingått bra barn- och bilderböcker i Happy Meal. I anslutning till Läslovet finns fyra av de åtta titlarna i Bok Happy Meal:
-26 oktober – 1 november ingår Bråkiga bokstäver av Helena Bross och Mati Lepp. En nyskriven bok om Sigge som är duktig både i gympa och matte, men har dyslexi/läs- och skrivsvårigheter. Då finns också Hattresan av Owe Gustafson.
-2 november – 8 november ingår Rebell på ridskolan! av Camilla Kuhn (översättning av Silje Wållgren) samt Åka buss av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta.
Resultat av satsningen LÄSLOV vecka 44:
Nätverket LÄSLOV vecka 44 är ett brett läsfrämjande samarbete som startade 2015.
Läslov drivs av Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk med i dag drygt 80 medlemmar. Målet var att ersätta Höstlovet med Läslovet, något som statsminister Stefan Löfven anslöt sig till i sitt sommartal i augusti 2016.
Läslovet har fått genomslag i politiken på flertalet sätt sedan starten. I budgetpropositionen 2016/2017 under rubrikenLäsfrämjande insatser finns texten: ”För att stötta Läsrörelsens initiativ Läslov v. 44 har regeringen bl.a. för avsikt att ge stöd till läsfrämjande aktiviteter inför och under skollov.” Bland annat har detta inneburit extra ekonomiskt stöd via Kulturrådet till bland annat bibliotek för att kunna arrangera läsfrämjande aktiviteter under skollov.
Våren 2018 gav regeringen också direktiv till Skolverket att stärka Läslovet.