Hem NYHETER Digital läxhjälp – nationell breddning tidigare än planerat

Digital läxhjälp – nationell breddning tidigare än planerat

Publicerat av: Redaktionen

Stiftelsen Läxhjälpen bedriver ett gratis, riktat och resultatfokuserat läxhjälpsprogram i skolor med låga resultat.

Läxhjälpsprogrammet har digitaliserats av Läxhjälpen i ett pilotprojekt tillsammans med Vinnova och Mora kommun.

Digital läxhjälp - nationell breddning tidigare än planerat

Nu ges möjligheten att bredda projektet tidigare än planerat för att nå ut till ännu fler elever som riskerar att inte klara skolan och nå gymnasiebehörighet.

Förra läsåret gick 16 480 elever ut grundskolan utan gymnasiebehörighet i Sverige och det finns skolor därendast 3 av 10 elever i årskurs nio klarar grundskolan. Genom den digitala versionen av Läxhjälpsprogrammet kan elevgrupper, som ofta exkluderas av civilsamhälleliga insatser som begränsas till storstadsområden, få den stöttning de behöver för att nå gymnasiebehörighet, höjda betyg och ökad lust att studera vidare.

”Genom den här digitaliseringen når vi ut till elever som vi genom vår ordinarie verksamhet annars hade missat. Digitaliseringen gör att vi kan vara helt geografiskt oberoende och lägga allt vårt fokus på att möta det verkliga behovet ute i landet.” – Julia Norén, projektledare digitalisering, Stiftelsen Läxhjälpen.

Läxhjälpen samarbetar idag med 50 skolor i 15 kommuner. Mora kommun har genom att delta i projektet tagit ett aktivt steg mot att minska ojämlikheten i skolan samtidigt som en ökad gymnasiebehörighet leder till en anställningsbar generation inom kommunen.

”Vi måste hela tiden vara beredda att bredda vår verktygsarsenal och våra metoder för att nå målet att 10 av 10 elever ska nå gymnasiebehörighet, vilket är något vi vet påverkar hela livet. Jag välkomnar detta initiativ och ser en stor fördel med att skola, en ideell förening och företag som vill göra en samhällsinsats arbetar tillsammans för det viktigaste vi har, våra barn.” – Anette Danielsson, grundskolechef, Mora kommun.

Stiftelsen Läxhjälpen är en icke-vinstdrivande ideell stiftelsen som med finansiering från offentlig sektor och näringslivet bedriver gratis läxhjälp för högstadieelever i skolor där elever inte når gymnasiebehörighet. Läxhjälparna, som är avlönade högskolestudenter, träffar samma grupp elever på bestämda tider varje vecka under hela läsåret.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>