Balderelever utbildar personer med funktionsvariation.
I Skellefteå kommun pågår en utbildningssatsning för personer med funktionsvariation, för att fler ska känna sig bekväma med och kunna ta del av den digitala världen.
Som en del i detta genomförs en kurs tillsammans med elever från Baldergymnasiet.
Det är tredjeårselever från Baldergymnasiets vård- och omsorgsprogram som tillsammans med kommunens projektkoordinator fungerar som utbildare.
– Det här en fantastisk möjlighet att samarbeta och visar en liten annan del av elevernas framtida yrke, säger projektkoordinator Simone Wahlberg.
– Det är väldigt kul och man lär sig mycket om hur man kan bemöta olika människor med olika förutsättningar. Det som är väldigt naturligt för oss som är lite yngre kan vara väldigt svårt för de äldre och det är fint att man kan hjälpa dem att komma in mer i dagens samhälle, speciellt nu under coronan då mycket sker digitalt, säger Anya Rönningsen, som till sommaren avslutar sin utbildning inom vård och omsorg.
Kursen, som drog i gång i början av oktober, genomförs på Oden i Skellefteå varje fredag fram till den 10 december.
Ingen föranmälan behövs och varje vecka är det ett nytt tema. Det kan till exempel handla om att lära sig hantera mobiltelefon eller surfplatta, använda swish och andra banktjänster eller ta del av kommunens e-tjänster och regionens vårdtjänster på 1177.
– Deltagarna har många frågor och funderingar, vilket leder till många bra diskussioner. De här frågorna ska ingen själv behöva lista ut, utan vi hjälps åt och ger varandra tips. Dessutom får vi nya insikter om deltagarna som vi kan ha med oss i vårt framtida arbete inom Skellefteå kommun, säger Simone Wahlberg.
”Du och digitaliseringen” är en del i ett tvåårigt projekt som just nu pågår i Skellefteå kommun. Förra året kom kommunen på tredje plats i den europeiska tävlingen Access City Award. Tanken bakom priset är att medborgare med funktionsvariationer ska ha samma tillgång till stadens miljöer som resten av befolkningen. Socialnämnden beslutade att hela prissumman ska användas för att stötta, stimulera och utbilda i digitala tjänster för att öka självständigheten hos medborgare med funktionsvariation.
Förutom kursen med Baldereleverna arrangeras varje onsdag en studiecirkel som utgår från UR:s kurs ”Seniorsurfarna”. Även den sker på Oden och kräver varken förkunskaper eller föranmälan.
Senare i höst blir det också kurser på biblioteken i Boliden, Burträsk, Jörn och Lövånger.