Hem NYHETER Föreningen ”Jag är här” utses till Månadens Nätängel juli 2019

Föreningen ”Jag är här” utses till Månadens Nätängel juli 2019

Publicerat av: Redaktionen

I över tre år har journalisten och författaren Mina Dennert och ”Jag är här”, den ideella föreningen hon startade, hjälp till att ändra tonen i samhällsdebatten till det bättre.

För sitt mycket viktiga arbete tilldelas ”Jag är här” nu utmärkelsen Månadens Nätängel av försäkringsbolaget mySafety samt Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse.

Det innebär också att de automatiskt är nominerade till priset Årets Nätängel som varje år i november delas ut av mySafety Försäkringar.

Föreningen ”Jag är här” utses till Månadens Nätängel juli 2019

Fotograf: Jonatan Fernström

Med Månadens Nätängel vill mySafety, tillsammans med samarbetspartnern Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse, lyfta fler individer och organisationer som gör det där lilla extra under året.

Den ideella föreningen ”Jag är här” har nu utsetts till Månadens Nätängel juli 2019 med motiveringen:

Att utsättas för hat och hot på sociala medier har länge mötts med kommentaren ”lite får man tåla”.

Men för tre år sedan satte Mina Dennert ner foten och skapade en motståndsrörelse som inspirerat hundratusentals personer att stå upp mot näthat och bekämpa det på ett civiliserat sätt. ”Jag är här” syftar till att inte sänka sig till hatarnas nivå i kommentarsfälten, utan att motarbetar dem med argument som framförs med saklighet och lugn.

-Stort tack för att ni belyser vikten av att göra skillnad. Att det spelar roll hur vi uttrycker oss på nätet. Det spelar roll vad vi delar. Orden har betydelse! Jag startade #jagärhär för 3,5 år sedan, innan jag ens visste hur välorganiserat spridandet av hatet och desinformationen var. Nu ser vi konsekvenserna av det jag varnat för varje dag. Mina tankar går till den 17-åriga flickan som mördats av sin egen bror i Norge. Brodern är bara en av hur många som matas med dessa rasistiska budskap varje dag online. ”Det är bara ord. Det är bara på internet…” Men orden har betydelse. De får konsekvenser, säger Mina Dennert.

Utmärkelsen Månadens Nätängel innebär också att mottagaren per automatik blir nominerad till Årets Nätängel. Priset instiftades 2015 som en reaktion mot den allt hårdare tonen på nätet. Det syftar till att uppmärksamma alla de som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats.

-Näthat är en av vår tids stora samhällsproblem som dagligen skrämmer individer till tystnad. Den attitydförändring ”Jag är här” lyckats med är att få fler att inse sitt eget ansvar i att reagera mot och stå upp när andra blir utsatta för hat och hot. Mina Dennert är en nätängel vi beundrar djupt, säger Susanna Salomon, PR-chef på mySafety Försäkringar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>