Nu öppnas ytterligare ett digitalt rådslag där lärare, rektorer och andra intresserade kan påverka #skolDigiplan – den nationella handlingsplanen för skolväsendets digitalisering.
#skolDigiplans digitala rådslag ger alla möjlighet att diskutera, föreslå ändringar eller lägga till egna förslag som rör handlingsplanen. Du kan tycka till om det du vill och kan.
Du registrerar dig och deltar på VoteIT som finns på skl.voteit.se.
– Den 30 oktober klockan 12 drar vi igång ett av våra öppna rådslag. Hittills har vi fått upp emot tusen inspel och förslag till handlingsplanen från bland annat skolchefer, rektorer, lärare och forskare.
Nu vill vi ha ännu fler inspel från praktiker verksamma i skolan. Rådslaget stänger den 12 november, säger Annika Agélii Genlott, ansvarig projektledare för #skolDigiplan.
Konkreta förslag till regeringen
Ambitionen med #skolDigiplan är att det ska bli ett stöd för skolans huvudmän att nå målen i den nationella strategin för digitalisering av skolväsendet. Handlingsplanen, som inte är en checklista, kommer att lyfta konkreta förslag på vad som behöver genomföras på nationell nivå. En annan central del är att försöka beskriva vilka områden olika aktörer bör ansvara för.
Frågor på rådslaget
Rådslaget mellan 30 oktober och 12 november lyfter sex konkreta frågeställningar som formats utifrån tidigare förslag och idéer som kommit in:
Digital kompetens
- Vilken typ av kompetensutvecklande insats inom digitalisering skulle betyda mest för elevernas kunskapsutveckling?
- Vilken typ av nationell insats skulle ha störst positiv effekt på huvudmännens förmåga att strategiskt leda digitalisering inom sitt område?
Likvärdig tillgång och användning
- Hur kan vi underlätta den pedagogiska personalens urval och inköp av digitala lärresurser?
- Hur bör digitalisering av administrativa processer och effektivisering av rutinaktiviteter utformas så att lärarna kan lägga mer tid på den pedagogiska verksamheten?
Forskning och uppföljning
- Vad krävs för att lärare ska kunna tillgodogöra sig forskning på ett sätt som gör att den pedagogiska verksamheten förbättras?
- Vilken forskning skulle lärare ha störst nytta av för att bäst kunna bidra till elevernas kunskapsutveckling i en digitaliserad förskola och skola.