Näktergalen skapar nu värdefulla relationer mellan skolbarn och studenter
Hem NYHETER Näktergalen skapar nu värdefulla relationer mellan skolbarn och studenter

Näktergalen skapar nu värdefulla relationer mellan skolbarn och studenter

Publicerat av: Redaktionen

Häromveckan var det dags för känslosam avslutning.

Då hölls en gemensam avslutning med högskolestudenter från Högskolan Väst och skolbarn i Trollhättan från mentorsprogrammet Näktergalen.

Genom Näktergalen ges skolbarnen en möjlighet att lära känna en vuxen student men att de båda lär av varandra framkommer tydligt.

– Det är inte bara att man ger något till någon annan, man får också mycket tillbaka av den relationen. Jag tycker alla skulle göra detta, säger Paula Qvist, en av de närmare 30 deltagande studenterna detta läsår.

Ett av barnen fyller i:

– Första gången var det jättepirrigt. Men det kändes jättebra för mig. Hon var jättesnäll, säger Maria Alkharouf från årskurs 3 på Kronan om sin mentor.

I publiken fanns också föräldrar och syskon till de närmare 30 skolbarn som deltagit detta läsår. En av dessa var Begishe Murtezovic:

– Jag har en pojke som går i förskoleklass just nu som börjar ettan nu efter sommaren. Så jag kommer söka för båda. Jag tycker det är fantastisk att ha en mentor.

Med på avslutningen som hölls på Innovatum fanns också Högskolan Västs t f rektor Jan Theliander och ordförande i utbildningsnämnden i Trollhättan Marie-Louise Coon. Alla barn och mentorer fick diplom, blomma och en Näktergalsfågel och det bjöds på tårta och överraskningar.

Här kan du få en glimt från arrangemanget och vad skolbarn och studenter känner:

Syntolkat: https://youtu.be/0KaHgfe34ck

Näktergalen finns över hela världen

Näktergalen är en etablerad mentorverksamhet som finns på flera universitet och högskolor i Sverige och runt om i världen. Högskolan Väst startade verksamheten från och med hösten 2020. Mentorprogrammet Näktergalen drivs av Högskolan Väst i samarbete med grundskolor i Trollhättans stad.

Syftet med verksamheten är att skolbarn får möjlighet att träffa och lära känna en extra vuxen som studerar på Högskolan Väst. Som student får man unika erfarenheter och medverkar till ett mer hållbart samhälle genom att bland annat inspirera ett barn till högre studier. Genom Näktergalen vill de inblandade verka för breddad rekrytering och att överbrygga sociala och etniska skillnader i samhället.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>