Hem NYHETER Nu startar bygget av förskolan Hoppet – så fossilfri som möjligt

Nu startar bygget av förskolan Hoppet – så fossilfri som möjligt

Publicerat av: Redaktionen

Går det att bygga en fossilfri förskola?

Det undersöker lokalförvaltningen i Göteborgs Stad och Derome med Hoppet – förskolan som vill utmana och skapa förändring inom byggbranschen.

Nu startar bygget av förskolan Hoppet - så fossilfri som möjligt

På Backa kyrkogata 11, granne med Backaskolan, ska förskolan Hoppet byggas. Den ska ha åtta avdelningar med plats för 144 barn och byggs så fossfilfri som det är möjligt – vilket ställer krav på byggbranschen att anta utmaningen.

Nu drar arbetet igång på Hisingen.

Planerna skissades upp redan 2017 och nu tre år senare startar byggnationen på Backa Kyrkogata. Den förväntas pågå fram till slutet av 2021, under Göteborgs jubileumsår.

Förskolan blir en åtta avdelningar stor förskola med plats för 144 barn. Förskolan kommer att ha eget tillagningskök och dela ytor för hämtning och lämning med den intilliggande Backaskolan.

Framgång som ger ringar på vattnet
Förskolan Hoppet, är precis som namnet antyder stadens första projekt att ta sikte på målet om fossilfrihet. Men redan nu ser Göteborgs Stad potential för liknande byggprojekt berättar Elsa Fahlén, innovationsledare för Hoppet på lokalförvaltningen.

– Vi börjar allt mer se Förskolan Hoppet som Hopp 1 med efterföljare. Vi har kommit långt i vår strävan mot ett fossilfritt byggande och för att nå ännu längre samarbetar vi med forskare, leverantörer och innovativa aktörer. Kanske blir Hopp 2 en förskola av återbrukat och återvunnet material? Eller så satsar vi på att bygga med hampakalk eller lera.

Så svaret på den inledande frågan om det går att bygga fossilfritt är – nej inte än, men tack vare ansträngningarna med Hoppet tas ett rejält kliv på resan. Och den resan börjar nu!

Startskottet på resan
Att nå ett klimatneutralt byggande är ett maratonlopp menar Anna Ryberg Ågren, hållbarhetschef hos totalentreprenören Derome. Och förskolan Hoppet är precis den rivstart som branschen behöver.

– När vi jämför Hoppet med en likvärdig förskola som är byggd med mer traditionella metoder, ser vi att klimatpåverkan minskar med 70 procent. Bland annat genom att vi bygger med en stor andel trä. Hoppet visar på vikten av att använda klimatprestanda för att ta beslut och inte bara för att räkna på resultatet i efterhand. Men det är inget solo-lopp vi springer, ett nära samarbete krävs för att nå framgång.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>