Hem POLITIK Prestigefyllt uppdrag för Karlstads universitet

Prestigefyllt uppdrag för Karlstads universitet

Publicerat av: Redaktionen

Simone Fischer Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet, har fått ett prestigefyllt forskningsuppdrag på europanivå.

Hon har valts in som medlem av den rådgivande vetenskapliga kommittén inom det europeiska paraplyorganet för forskningsfinansiärer och forskningsutförare, Science Europé.

Utnämningen innebär att Simone Fischer Hübner framöver är med och påverkar strategier och riktlinjer för europeisk forskning.

– Genom den här positionen hoppas jag kunna påverka kommande forskningsstrategier, speciellt inom Europeiska kommissionen, säger Simone Fischer Hübner.

Strategisk rådgivning åt beslutsfattare inom EU

Prestigefyllt uppdrag för Karlstads universitet

Simone Fischer Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet

Science Europe är ett paraplyorgan för forskningsfinansiärer och forskningsutförare som jobbar med strategisk rådgivning åt beslutsfattare inom EU. Simone Fischer Hübner nominerades av Svenska Vetenskapsrådet och valdes sedan in av det europeiska forskarkollegiet.

Den här positionen innebär stort ansvar då personen som innehar den representerar stora delar av forskningsvärlden och inte enbart det egna forskningsområdet eller universitetet.

En viktig strategisk fråga som Science Europe lyfter just nu är forskningens inverkan på lång och kort sikt. Idag är ofta kraven på forskning att påverkan och spridning ska ske direkt, men många gånger kommer detta långt senare, menar Simone Fischer Hübner.

– EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horizon 2020 och specifikt deras innovationsprojekt, är exempel där snabb påverkan och spridning är prioriterat framför fokus på excellent forskning, säger Simone Fischer Hübner.

Prestigefyllt uppdrag
Hennes erfarenhet av att koordinera EU-projekt och ett väletablerat internationellt nätverk är några av anledningarna till varför Simone Fischer Hübner valts in som medlem av den rådgivande vetenskapliga kommittén för Science Europe.

– Vi på Karlstad universitet är mycket stolta över att en av våra forskare har fått en sådan prestigefylld position, säger Eamonn Mcallion, forskningsrådgivare vid Karlstads universitet. För vilken akademiker som helst är det här ett eftersträvansvärt uppdrag och för Simones del är det ett bevis på respekt och aktning från hennes forskarkollegor och forskarsamhället i stort.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>