88 % av alla föräldrar tycker att barnen är beroende av skärmar. Vilka risker finns det?
Hem SÄKERHET Risker som barn löper när de är beroende av skärmar

Risker som barn löper när de är beroende av skärmar

Publicerat av: Redaktionen

En expert på digital integritet berättar om de risker som barn löper när de är beroende av skärmar

Svenskarna spenderar mer än 22 år av sin livstid på nätet och det ser inte bättre ut hos barnen.

Faktum är att 88% av alla föräldrar tycker att barnen är beroende av skärmar. När det nya skolåret snart börjar är föräldrarna mer oroliga än någonsin för sina barns skärmtid.

Föräldrarna verkar dock inte hjälpa dem: 85% av dem förlitar sig för mycket på skärmar för att hålla sina barn sysselsatta. Vilka är riskerna och hur kan föräldrarna göra sina barns tid på nätet säkrare?

88 % av alla föräldrar tycker att barnen är beroende av skärmar. Vilka risker finns det?”När föräldrar förlitar sig på skärmar för att sysselsätta, roa och passa sina barn glömmer de ofta bort de potentiella riskerna. En av de vanligaste riskerna är olämpligt innehåll, som inkluderar sexuellt innehåll, våld, hatretorik, självskadebeteende eller självmordsämnen. Förutom föräldrarnas vägledning beror risknivån i hög grad på föräldrarnas digitala färdigheter, till exempel förmågan att hantera integritetsinställningar”, säger Daniel Markuson, expert på digital integritet hos NordVPN.

Vilka risker finns det med för mycket skärmtid?

Förutom olämpligt innehåll och nätmobbning finns andra stora hot mot barns säkerhet på nätet:

  • Åldersverifiering. Många barn exponeras för innehåll som de inte borde se på platser som de inte borde besöka överhuvudtaget. Forskning från CyberSafeKids visar att 82% av barnen i åldrarna 8-12 år har profiler på sociala medier och meddelandeappar. Föräldrarna bör utvärdera om deras barn verkligen behöver en profil på sociala medier.
  • Företagen måste välja produktfunktioner, innehållsmoderering och inställningar för användarprofiler med en djup förståelse för konsekvenserna för alla användare, inklusive barn. Föräldrar bör kontrollera integritetsinställningarna i sina barns appar.
  • Det är inte alltid lätt att bedöma säkerhetsåtgärder med tanke på barns olika och ständigt ökande förståelse av teknik, processer och risker.

Eftersom sådana risker ökar har alla australiska offentliga grundskolor sedan början av 2021 förbjudit smarta enheter. Trots den korta tidsperioden märkte de en betydande minskning av beteendeproblem relaterade till telefoner och en ökning av fysisk aktivitet.

”Teknik är inte dåligt i sig. Den har många positiva aspekter. Men vi, särskilt våra barn, bör inte bli beroende av den. Många föräldrar i Silicon Valley uppfostrar sina barn utan teknik, och det borde vara en modell för oss alla”, tillägger Daniel Markuson.

Olika sätt att hjälpa dina barn att hantera sin skärmtid

Daniel Markuson, expert på digital integritet hos NordVPN, delar med sig av råd till föräldrar om hur de kan hjälpa barnen att hantera sin skärmtid bättre:

  • Engagera dig och uppmuntra till balans. Håll ett öga på de spel, appar och enheter som dina barn använder. Prata regelbundet med dina barn och hjälp dem att hålla koll på hur mycket tid de spenderar på olika aktiviteter online och offline.
  • Låt ditt barn skapa en plan. Uppmuntra ditt barn att skapa en plan för fritiden som balanserar den tid som spenderas framför skärmar – inklusive tid på nätet och TV-tittande – med en mängd olika offline-aktiviteter.
  • Att minska din egen skärmtid är också ett positivt exempel. Ni kan också överväga att skapa ett undertecknat skriftligt avtal – ett familjeavtal om onlinesäkerhet, med tydliga konsekvenser om man inte följer det.
  • Sätt gränser för användningen av digitala enheter i hemmet. Skärmfria zoner och tider kan hjälpa dig att hantera skärmtiden, till exempel att alla skärmar bör vara avstängda i sovrummen efter ett visst klockslag eller att alla familjemedlemmar stänger av sina enheter under middagstid.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>