I februari vann klass 8F på Östra Grundskolan i Huddinge Surfa Lugnt-priset för sitt arbete med att försöka få vuxna att förstå att dålig ton på nätet inte bara är ett ungdomsproblem.
Nu släpper klassen en broschyr om näthat hos vuxna, med hopp om att göra nätet till en tryggare plats.
Klass 8F har under det gångna året kämpat på bred front mot näthat. De har fått en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter, tillrättavisat den moderata riksdagspolitikern Hanif Bali och pratat om skolans digitalisering med Gustav Fridolin.
I februari vann de Surfa Lugnt-priset och 25 000 kronor för att kunna fortsätta sin kamp. Delar av prispengarna har nu använts till att trycka upp den broschyr om näthat hos vuxna som klassen jobbat fram under den gångna vintern.
Broschyren innehåller både konkreta tips på hur näthat ska hanteras och förebyggas men hjälper också till att enkelt förklara vad lagen egentligen säger.
Nu hoppas klassen kunna sprida broschyren till privatpersoner, politiker, företag, FN, media och kommuner – och man har redan kommit en bra bit på vägen. Under förra veckan fanns klassen bland annat på plats på Skolmässan i Kista för att prata god ton på nätet och dela ut sin broschyr och därefter har man besökt skolkonferensen i Sundsvall.
– Vi hoppas och tror att broschyren ska få stor effekt och att den ska spridas till många personer och inspirera och upplysa, i synnerhet kanske vuxna som är osäkra på var gränserna går på internet. Vi vill helt enkelt att internet ska bli en tryggare plats. Det är viktigt eftersom så många människor befinner sig på internet och nätet är en plats för yttrandefrihet och demokrati, säger Maria Wiman, mentor för klass 8F.
Ordförande för Surfa Lugnt, Kristina Axén Olin, tycker budskapet som eleverna vill förmedla är extremt viktigt:
– Vi vuxna beter oss inte heller alltid särskilt bra på nätet och det är vi som verkligen borde föregå med gott exempel när det kommer till att värna den goda tonen.
Broschyren från klass 8F finns att ladda ner här