Ett initiativ från den samlade Blålila oppositionen i Huddinge kommun har, efter vårens granskning av språkbrister bland personalen i Huddinges förskolor, lett till beslut om att kartlägga språkkompetensen hos personalen i kommunens grundskolor och fritidsverksamheter.
Syftet med kartläggningen är att identifiera eventuella brister i språkkunskaper för att säkerställa att personalen uppfyller de krav och förväntningar som ställs i deras arbetsuppgifter.
Språkkunskaper är avgörande för både barnens utveckling och för en god arbetsmiljö för personalen. Med den här kartläggningen säkerställs att alla anställda har tillräckliga kunskaper i svenska.
– Vi ser det som absolut nödvändigt att genomföra den här kartläggningen i grundskolan. Bristande språkkunskaper riskerar inte bara att hämma elevernas språkutveckling, det kan också orsaka otrygghet och en ojämn arbetsbelastning hos personalen. När vi får större kunskap i hur situationen på skolorna faktiskt ser ut kan vi sätta in rätt åtgärder för att stötta personalen och fylla eventuella kompetensluckor, säger Hampus Holmgren, oppositionsråd för Moderaterna.
– Skolan och förskolan måste tillbaka till grunderna. Att en av fyra anställda i Huddinges förskolor saknar tillräckliga kunskaper i det svenska språket borde vara en väckarklocka för vilken kommunpolitiker som helst. Vi nås av berättelser från många Huddingebor att det finns mer att önska, också kring språkkompetensen i skolan och på fritids, fortsätter Carl Otto Engberg, oppositionsråd för Liberalerna.
– Alla barn ska garanteras goda förutsättningar att lära sig god svenska. Tiden i skolan och på fritids kan behöva vara en språkdusch för barnen och då måste förstås personalen tala god svenska. En lägre ambitionsnivå är helt oacceptabel, säger Karl Henriksson, oppositionsråd för Kristdemokraterna.
– I de områden där det finns utmaningar med lägre behörighet, i till exempel västra Skogås, kommer kartläggningen ge oss pejl var våra satsningar genererar mest nytta för kommuninvånarna. Det är avgörande för barnens framtid, menar Cecilia Nordin, Oppositionsråd för Drevvikenpartiet.
Kartläggningen, som genomförs i samarbete med fackliga organisationer och personalrepresentanter, kommer att likna den tidigare utredningen av språkkompetens inom förskolan och äldreomsorgen. Denna analys visade på missförstånd och ojämn arbetsbelastning som resultat av språkbrister, vilket nu tas på allvar även inom skolorna.
Beslut om att genomföra kartläggningen fattades i Grundskolenämnden på tisdagskvällen efter ett nämndinitiativ från M, DP, KD, L.