Hem PEDAGOGSNACK Två av fem svenskar uppger att deras barn utsatts för nätbrott

Två av fem svenskar uppger att deras barn utsatts för nätbrott

Publicerat av: Redaktionen

Safer Internet DayI dag är det Safer Internet Day – en dag som uppmärksammar barns och ungas internetanvändning. Men nätbrott mot unga är ett problem som många föräldrar oroar sig för. Enligt Symantecs undersökning Norton Cybersecurity Insights Report uppger två av fem svenskar (38 procent) att deras barn utsatts för nätbrott.

De största formerna av nätbrott som unga och barn utsätts för är nerladdade virus (18 procent), mobbning (12 procent) samt att någon hackat sig in i deras konton i sociala medier (9 procent). Svenska föräldrar anser att det är större sannolikhet att deras barn blir mobbade online (59 procent) än i skolan eller på jobbet (41 procent).

– Internet kan vara en värdefull källa till kunskap, men det är också viktigt att föräldrar deltar och är uppmärksamma på sina barns internetanvändning. Det är viktigt att ha en öppen dialog och att tillsammans med barnen att sätta upp familjens nätregler, säger Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på .

Föräldrar oroar sig också över att barnet ska luras att träffa en främling (36 procent jämfört med 52 procent globalt). Övriga rädslor handlar om att lämna ut för mycket personlig information till främlingar (31 procent jämfört med 54 procent globalt) och att barnen ska orsaka finansiella kostnader eller skulder (29 procent jämfört med 45 procent globalt).

Så skyddar du dina barn – 3 bästa tipsen

  • Lär dina barn att använda starka och unika lösenord och att aldrig dela dem med sina vänner
  • Ha en kontinuerlig dialog om internet med dina barn och sätt upp ett antal förhållningsregler för internetanvändning
  • Diskutera riskerna med att publicera bilder och information på nätet

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>