Hem NYHETER ​Daniel Carlsson får största lärarpriset

​Daniel Carlsson får största lärarpriset

Publicerat av: Redaktionen

Matematikläraren Daniel Carlsson är den allra första mottagaren av Ingemars Lärarpris, som med sin prissumma på 500 000 kronor är det största lärarpriset i landet.

Daniel Carlsson brinner för att undervisa och för att ge studenterna verktyg och förmågor som rustar dem för livet.

​Daniel Carlsson får största lärarpriset

Daniel Carlsson, universitetsadjunkt i matematik, får 500 000 kronor som ett lärarpris.

– Jag känner mig verkligen hedrad av att få det här priset, säger han.

Ingemar Lärarpris har instiftats av professor emeritus Ingemar Ingemarsson för att påminna om att goda lärare är lika viktiga för ett universitet som duktiga forskare. Det delas ut av Ingemar Ingemarssons stiftelse för högre utbildning och går till lärare verksamma vid Linköpings universitet.

Pristagaren Daniel Carlsson är lärare i själ och hjärta, med ett stort intresse för att förklara och förmedla kunskap.

Han har över tjugo års erfarenhet av att undervisa på Linköpings universitet, har skrivit läroböcker och även spelat in föreläsningar och lagt ut på egen kanal på Youtube.

– Att undervisa på nätet är helt nytt för mig. När studenter går in på nätet och tittar för att vara förberedda inför en föreläsning, så kan det bli en annan kvalitet på utbytet i salen, säger Daniel Carlsson.

Annars är det själva undervisningen som ger honom kraft, när han märker hur studenterna vänder och vrider på problemen, diskuterar och jämför resonemang. Då sker verkligen ett lärande, konstaterar han.

Nu får han dock avstå från den direkta kontakten med studenterna, i och med att Linköpings universitet har gått över till distansstudier på grund av coronavirusets spridning.

– Det är förstås en annorlunda situation, men med den teknik som finns idag som möjliggör kommunikation över internet så hittar vi olika sätt att ersätta den vanliga undervisningen, både när det gäller handledning – enskilt eller i grupp – seminarier och föreläsningar. Vi har testat lite olika koncept under veckan som gick och jag har hopp om att det kommer fungera. Här gäller det att hjälpa varandra att ställa om, både för lärare och studenter, säger Daniel Carlsson.

Sedan tio år tillbaka driver han också Mattecoach på nätet, en satsning där lärarstudenter hjälper barn och ungdomar i grundskolan och gymnasiet med matteläxor tre timmar varje vardagskväll och nästan året runt. Vid Linköpings universitet finns just nu 15 aktiva coacher som arbetar två och två, rekryterade och utbildade av Daniel Carlsson. Under åren har fler än 50 000 elever fått hjälp med sina läxor.

Daniel Carlsson har inte hunnit tänka igenom vad han vill använda prispengarna till.

– Men jag har läroböcker jag vill skriva, föreläsningar att spela in och det skulle vara kul med en ledarskapsutbildning av något slag. Det skulle kännas bra att ha i ryggen som lärare och verksamhetsledare, säger han.

Daniel Carlsson mottar Ingemars Lärarpris i samband med den akademiska högtiden vid Linköpings universitet, då också nya professorer installeras och doktorer promoveras.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>