Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA ​Nu finns en samisk temaväska för lärare i grundskolan

​Nu finns en samisk temaväska för lärare i grundskolan

Publicerat av: Redaktionen

Region Dalarna har i samarbete med Länsbibliotek Dalarna och kommunbiblioteken tagit fram en samisk temaväska samt en lärarhandledning som vänder sig till grundskolan:

– Det här materialet är ett led i att synliggör den samiska kulturen, både för den samiska eleven men också för majoriteten.

Det behövs mer kunskap om samer bland majoritetsbefolkningen, säger Ann-Jeanett Stål, Region Dalarnas samordnare för nationella minoriteter.

​Nu finns en samisk temaväska för lärare i grundskolan

Lärarhandledningen i den samiska temaväskan är utformad som lektionstips utifrån läroplanen:
– Temaväskan kommer att finnas på kommunbiblioteket för utlån till grundskolelärare som vill få stöd i sitt arbete kring samisk kultur, historia och samiskt samhälle.

Material och litteratur kan kopplas till kursplaner i exempelvis slöjd, svenska, historia, samhällskunskap, geografi och musik från förskoleklass till årskurs nio, säger Ann-Jeanett Stål.

Sverige har fem erkända nationella minoriteter: samer, sverigefinnar, tornedalingar, judar och romer.

Minoritetspolitiken omfattar frågor om skydd och stöd för de nationella minoriteterna och de historiska minoritetsspråken. Att stärka skyddet av de nationella minoriteterna är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna.

Region Dalarna är samisk och finsk förvaltningsområde. Det innebär ett särskilt skydd för enskilda att använda dessa språk vid muntliga och skriftliga kontakter med Region Dalarna. Region Dalarna har också ett ansvar att skydda och främja de nationella minoriteternas möjlighet att behålla och utveckla sin kultur i Sverige. Barns utveckling av sin kulturella identitet och användning av sitt minoritetsspråk ska särskilt främjas.

I Idre finns Sveriges sydligaste sameby. Som ett led i att sprida information om den samiska kulturen har Region Dalarna därför i samarbete med Länsbibliotek Dalarna och kommunbiblioteken tagit fram den här samiska temaväska. Författare till temaväskans lärarhandledning är Madeleine Renhuvud.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>