Hem NYHETER Fler tjejer behövs till IT-branschen

Fler tjejer behövs till IT-branschen

Publicerat av: Redaktionen

Ensam tjej i en klass med 30 killar.

Så ser det många gånger fortfarande ut på El- och energiprogrammet, trots att det är inom en bransch där företagen tävlar om anställda med rätt kompetens.

Julia Ekström och Wipada Chaihong är två tjejer som har gått mot strömmen och valt IT på Thoren Innovation School i Lund; ett beslut de inte ångrar.

År 2022 kommer 70 000 fler att behöva anställas inom IT och data i Sverige, rapporterar IT & Telekomföretagen. Men trots det minskar antalet kvinnor som väljer yrken och utbildningar inom IT.

Fler tjejer behövs till IT-branschen

Julia Ekström och Wipada Chaihong, Thoren Innovation School

– Många tror nog att det är ”killinjer” och att det bara är killar som jobbar med det, säger Wipada som går IT Program på Thoren Innovation School i Lund. Hon är ensam tjej av 30 elever killar i den första årskursen.

För Julia ser situationen liknande ut: hon är ensam tjej i den andra årskursen av 16 elever.

– Det är normen i samhället, att det är ett killjobb, säger Julia om fördomarna kring IT-branschen.

– Tjejerna ska vara undersköterska, killarna ska jobba med IT. Och de tror att tjejerna inte klarar teknikjobben. Om jag får höga betyg, beröm av läraren eller bättre resultat på en uppgift, då får jag höra att det bara är för jag har fått hjälp från pappa. Det är drygt.

Julias pappa jobbar som IT-konsult på Sony, och hon har ofta följt med honom till jobbet.

Det var så hon fastnade för IT. Och trots fördomarna har Julia inte ångrat sitt gymnasieval.

– Det roligaste är att få lösa problem, sitta och skruva i datorerna. Och att kunna vara med och utveckla framtiden för att hitta på nya lösningar till tekniska problem.

Wipada ville inte läsa så mycket matte som det är på teknikprogrammet, och därför föll valet istället på El- och energiprogrammet.

– Jag visste ingenting om IT när jag började på skolan, inte vad en router var, en switch, vad allt det var. Nu har jag lärt mig det, berättar hon.

Hon tror att företag inom IT-branschen måste bli mycket mer direkta för att kunna rekrytera fler kvinnor.

– De måste börja skriva rakt ut att de vill ha fler tjejer. För de flesta tjejer tror att det är killutbildningar och killjobb, och de tror att det bara är killar som söker det och att de därför inte har någon chans.

Vad skulle ni säga till de tjejer som funderar på att välja El- och energiprogrammet, men som inte riktigt vågar?

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>