Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA ​Permitterad personal riskerar ta lärarvikariernas jobb

​Permitterad personal riskerar ta lärarvikariernas jobb

Publicerat av: Redaktionen

Korttidspermitterad personal från flygindustrin snabbutbildas till vikarier för att hjälpa till i skolan under corona-krisen.

Initiativet låter lovvärt, men bygger på felaktiga föreställningar.

Det råder ingen vikariebrist i skolan. Nu riskeras i stället jobben för de lärarvikarier som redan arbetar i skolan.

​Permitterad personal riskerar ta lärarvikariernas jobb

Lärarvikarien Julia från Pamoja på uppdrag i högstadieklass

– Vi har tjugo års erfarenhet av att hjälpa till med vikarier och lärare från förskola till vuxenutbildning i alla ämnen från Kiruna till Trelleborg. Vi ser inte alls att det finns en brist på vikarier i skolan och förskolan.

Tvärtom har många av våra medarbetare, precis som i flygindustrin, drabbats hårt av krisen. Just nu går nästan 500 av våra vikarier utan jobb på grund av att många barn och elever är hemma med symtom på luftvägsinfektion.

Det säger Patricia Olby Kimondo, VD för Lärarförmedlarna och Pamoja, Sveriges största vikarieförmedling i skolan.

– Sjukfrånvaron bland lärare och övrig skolpersonal är hög. Ändå har efterfrågan på vikarier minskat under mars och april. Om det är brist på personal i skolan beror det alltså inte på att det saknas vikarier. Vi har hjälpt skolor med vikarier i över tjugo år, och kan göra det även nu, säger Patricia Olby Kimondo.

– Om permitterad personal nu går ut i skolan, utan annan ersättning än de statliga bidragen, tränger det undan jobben för vanliga vikarier, säger Patricia Olby Kimondo, VD för Lärarförmedlarna och Pamoja.

– Vi ser i flera medier ett missförstånd kring hur det är med personal i skolan. Det finns ett långsiktigt problem med lärarbrist i den svenska skolan. Det fanns före corona-krisen, och kommer finnas kvar länge. Dagens situation handlar om något helt annat – korttidsfrånvaro på grund av sjukdom eller risk för smittspridning. Det finns dock ingen brist på personal som kan rycka in här och nu för att täcka sjukfrånvaro – tvärtom, säger Patricia Olby Kimondo.

– Vi tycker i grunden att det är en utmärkt idé att korttidspermitterad personal bidrar i samhällsviktiga funktioner, t ex i vården. Men insatser behöver baseras på kunskap och riktas mot rätt sektorer. Initiativet med volontärer i skolan slår undan benen för människor som redan försörjer sig på att jobba i skolor och förskolor, avslutar Patricia Olby Kimondo.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>